Читај ми!

Сећање на страдале Србе у Пребиловцима

У селу Пребиловци код Чапљине обележен је дан Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких, дан сећања на око 4.000 српских жртава које су усташе у лето 1941. убили у селима овог дела Херцеговине.

Само из Пребиловаца зверски је 1941. године убијено или живо у јаму Шурмaнци бачено више од 850 житеља, од чега чак 500 жена и деце.

Сваке године у првој седмици августа потомци жртава, родбина, поштоваоци, верници, долазе са свих страна да се поклоне сенима страдалих, упале свећу, помоле се, јер су Пребиловци "мали Јасеновац" - по броју жртава најстрадалније српско село.

Свету архијерејску литургију у спомен храму Христовог Васкрсења служили су митрополити Хризостом и Јоаникије, те епископи Димитрије, Методије, Григорије и Јован, а уприличена је и документарна изложба аутора Предрага Лоза и Драгослава Илића.

Празник Светих новомученика, установљен је и уписан у календар Српске православне цркве у знак сећања на страдале Пребиловчане, али на још око 3.000 Срба овог краја који су те 1941. године убијани и бацани у херцеговачке јаме.

Спомен крипта са ексхумираним остацима невиних жртава минирана је и разорена 1992. од стране ХВО, а 2015. године на том месту подигнут је и освештан спомен храм Христовог Васкрсења.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво