Читај ми!

Митрополит Јоаникије: Ако неко хоће да оспори Темељни уговор борићемо се за своја права

Темељни уговор је потписан и он се не може поништавати ни мењати осим у сагласности обе стране, рекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије и додао да ће се Црква борити за своја права ако неко буде хтео да га оспори.

"Цркву не конституише Темељни уговор или било који закон овог свијета већ Исус Христос али у овом свијету је добро да се уреде односи између Цркве и државе, нарочито када имамо у виду да су Црква и држава одвојене, како не би биле два ентитета која немају никакав међусобни додир а обје се баве истим народом", казао је митрополит Јоаникије за ТВЦГ.

Митрополит је додао да је увек сматрао да те односе треба уредити на принципу међусобног уважавања, равноправности и сарадње.

Како је чин потписивања Темељног уговора изазвао бројне реакције, митрополит је казао да ниједан уговор у Црној Гори није био толико под лупом јавности као Темељни уговор државе Црне Горе и СПЦ.

"Нацрт Уговора је Црква доставила 2012. године, али Влада тада није одговарала. Влада Здравка Кривокапића је почела да се бави тим текстом и усвојила га је на Влади и објавила и он је био доступан јавности. То је исти текст из 2012. године, који је покојни митрополит Амфилохије доставио Влади Црне Горе", казао је Јоаникије.

Он је додао да је влада Здравка Кривокапића усвојила текст Темељног уговора а влада Дритана Абазовића тражила да се правни тимови састану због примедби.

"Усвојене су неке примједбе јер мора бити договора двије стране. На нивоу стручњака било је више састанака и постигнут је договор. Усвојили смо неколико примједби које су биле у правцу усаглашавања са Уставом и осталим законима Црне Горе. С обзиром на то који су све правни експерти радили на Уговору сматрам да послије овог договора текст није требало више мијењати", казао је Јоаникије.

Митрополит је, коментаришући примедбе Црногорске академије наука и уметности, казао да се они нису оглашавали поводом Закона о слободи вероисповести.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво