Читај ми!

Абазовић: Teмељни уговор са СПЦ није потписан тајно

Председник црногорске владе Дритан Абазовић поручио је да Темељни уговор са Српском православном црквом није потписан тајно, већ да је том чину присуствововало 30 особа.

Абазовић је то рекао одговорајући на питања новинара на прес конференцији поводом 100 дана рада владе и истакао да се о Темељном уговору са СПЦ прича 10 година, а у последњих 20-30 дана врло интензивно.

"Говорили смо да ће то бити ускоро, и сад неко каже - ми смо изненађени. Изабрали смо форму у договору са СПЦ. Они су, због укупне климе, да их неко не би увлачио у политичке игре, рекли да ће између две варијанте - на пресу или у државној резиденцији, тихо - да се одлуче за једну", рекао је Абазовић.

Подсетио је да је 31. јула рекао да не зна тачан датум и додао да га тада заиста није знао, није знао, казао је, да ће то бити 3. август.

"Десило се да буде баш тог дана. Лично сам мислио да ће да буде 6. Или 14. августа, приликом доласка патријарха у Црну Гору. Свако ко је частан рећи ће да сам био у праву. Није потписан тајно, потписан је испред 30 људи. Медији нису били, али су обавештени кад је потписан", прецизирао је премијер.

Упитан о шефу граничне полиције за шефа граничне полиције Васку Аковићу, који је наводно поднео оставку зато што је "прескочен" и није био обавештен о уласку патријарха у Црну Гору, Абазовић је рекао да је реч о човеку који има лични проблем.

О политичким злоупотребама 

Шеф граничне полиције, казао је премијер, знао је да више на том месту не може да остане, па је ово искористо за политичку злоупотребу.

"За њега и оног ко га је научио да то каже имам питање - шта се ради са прекограничним шверцом? Ситуација је потпуна јасна и беспрекорна", рекао је Абазовић.

На питање новинара да ли ће његова влада преживети 19. август када ће се у парламенту гласати о поверењу извршне власти, Абазовић је казао да не зна.

Истакао је да свако ко буде гласао за неповерење његовој влади значи да жели да Црну Гору врати уназа и анулира Темељни уговор са СПЦ.

"Неки желе да нас врате у блато национализма", рекао је Абазовић.

Претходно Абазовић је рекао да су сви приоритети његове владе завршени или су пред окончањем у протеких 100 дана власти и додао да је његова влада спремна да Темељни уговор потпише и са канонски непризнатом Црногорском православном црквом.

"Спремни смо да то урадимо и са (канонски непризнатом) ЦПЦ. Не постоји рестрикција да кренемо и ка тим активностима", рекао је.

Говорећи о испуњеним приоритетима владе, Абазовић је рекао да је ту наставак борбе против корупције, затим прилагођавање преговарачке структуре, регулисање односа с верским заједницама, припрема летње туристичке сезоне, наставак реформе јавне управе.

Говорио је и о инвестицијама, наставку економских реформи, повећању пензија, као и да је јуче, како је рекао, потписивањем Темељног уговора са СПЦ успешно оконачан однос с једном верском заједницом.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво