Месић on the Коридор again

Стјепан Месић још једном поновио да би пресекао коридор у случају издвајања Републике Српске из БиХ. Нисам ја ратнохушкач, већ они који наговарају Милорада Додика на расписивање референдума, рекао Месић.

Упкрос оштрим реакцијама на његову недавну изјаву, хрватски председник Стјепан Месић поновио је да би пресекао коридор у случају издвајања Републике из Босне и Херцеговине, тврдећи да он није ратнохушкач већ они који наговарају премијера РС Милорада Додика на расписивање референдума.

Месић је признао да је почетком рата у Хрватској тражио да дођу снаге за превентиву како би се ЈНА преплашила ако би напала Хрватску, а што су Уједињене нације одбиле, и истакао да би то опет тражио и кад је реч о БиХ.

"Хоће ли то направити НАТО, војска БиХ или Хрватска војска, зна се ко о томе одлучује", рекао је Месић у разговору за Хрватски радио и истакао да је Дејтон гарант БиХ, а да би он пресекао коридор у случају издвајања РС из БиХ.

Месић тврди да га нападају "четникоиди и усташоиди" зато што им он смета у развијању концепције, да узму свој део плена у БиХ.

"И сад се појави премијер Додик који каже да ће спровести референдум и РС припојити Србији. Наравно, неће је припојити Финској. У томе су Додика подржали и усташоиди који имају своје рачунице", рекао је Месић.

Истичући уверење да БиХ мора да опстане, Месић је изјавио да би председник Србије Борис Тадић требало као и он, да поручи грађанима БиХ да им је БиХ кућа, да је Сарајево главни град и да тамо креирају политику.

"Али, нисам ја ратни хушкач него они који Додика наговарају на референдум", рекао је Месић.

Месић: Хрватска поправила односе са суседима

Одлазећи хрватски председник је оценио да је Хрватска успела да се отвори према Европи и свету и успоставити нормалније односе на међународној сцени, и нагласио да су "данас нормалнији односи Хрватске са суседима".

Разлоге побољшања односа са суседима Месић види и у томе да су се "колективи ослободили кривице за ратне злочине, и за злочине су окривљени појединци".

Месић је изразио задовољство поступцима премијерке Јадранка Косор, изразивши веровање да она као вицепремијерка није знала шта све ради тадашњи премијер Иво Санадер који је по њему успоставио дуплу линију командовања.

С друге стране, био је врло критичан према Католичкој цркви за коју је рекао да у Хрватској има изражен утицај, али и да се на најбруталнији начин умешала и у последње председничке изборе.

"Такви случајеви се могу решити само тако да се свештеници који желе, као појединци укључе у политику, али да морају знати да кроз цркву имају своју посебну мисију", рекао је Месић.

Рекавши да одлазак с функције није и збогом политици, Месић је рекао да је тиме мислио да ће остати, али да се неће бавити оперативном политиком иако ће се ставити на располагања ако га буду звали.

"Мало ћу радити на белешкама и имам доста позива за нека предавања", рекао је Месић.

Додавши да неће одбити позиве за помоћ у мировним преговорима између Сирије и Израела ако га буду звали, Месић је рекао да не намерава да се придружи ниједној странци.

Број коментара 94

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво