Читај ми!

Велики пожар на Горичком красу под контролом, поново гори у НП "Сутјеска"

Велики пожар на словеначком Горичком красу који више од седам дана хара Словенијом је под контролом, али да су поједине линије ватре и даље активне, изјавио је шеф интервентне јединице Симон Вендрамин. На терену је 1.500 ватрогасаца и 10 летелица. Ветар је поново активирао пожар у кањону Хрчавке у Националном парку "Сутјеска". И даље се шири ватра на планини Чврсница. Велики шумски пожари захватили су север, југ и исток Грчке. Стотине становника и туриста евакуисано је са острва Лезбос.

Наставља се борба са ватреном стихијом у Словенији. Симон Вендрамин, шеф интервентне јединице Симон Вендрамин је рекао да је велики пожар на Горичком красу под контролом, али да су поједине линије ватре и даље активне, те да да се са њима боре ватрогасци и 10 летелица, а да највеће проблеме ствара ветар.

"Тренутно је у току гашење пожара на северном делу пожаришта, на падини поред Випавске долине", навео је Вендрамин и додао да, упркос тренутно добрим изгледима, постоји могућност за поновно избијање пожара.

Портпарол ватрогасне службе Роберт Окорн изјавио је да је ноћ била мирнија од претходне, а да су се ватрогасци углавном фокусирали на западни део пожаришта према Локвицама и испод Костањевице на Красу.

Додао је да је јутрос око четири сата пала киша, али да није много помогла јер се све врло брзо суши.

Окорн је навео да могућност јаких удара буре остаје највећи ризик за ширење ватре.

Данас је у стању приправности око 1.500 ватрогасаца, као и до сада најјача ваздушна подршка.

У Красу су и добровољци који ће сећи дрвеће око угрожених села, како би спречили ширење пожара.

Према наводима медија, до сада је, што се објеката тиче, изгорела само једна планинска кућа између насеља Ренце и Трстељ, наводи Хина.

Као последица пожара ваздух је загађен широм Словеније, а становници у погођеним подручјима суочавају се са удисањем микроскопских честица које настају сагоревањем, преноси РТВ Словенија.

Агенција за животну средину саопштила је да су због пожара на Красу данас уочени повишени нивои честица на мерним местима Солкан, Нова Горица, Копар, Љубљана и Крањ.

Према најавама метеоролога, обилније кише на словеначком Красу могу се очекивати тек у уторак.

И даље се шири пожар на планини Чврсница

Због неприступачног терена, јаке вегетације и ветра променљивог смера, високих дневних температура и упркос активирању свих расположивих снага, пожар на планини Чврсници, која је саставни део Парка природе Блидиње, и даље се шири.

Ватра се шири густом боровом шумом и ниским растињем и ствара нове пожарне линије праћене отвореним пламеном, преноси Кликс.

Федерална управа цивилне заштите саопштила је да се пожарна линија шири у смеру Блидињског језера и Масне Луке.

Током јутра у акцији гашења пожара учествовало је 44 ватрогасаца Западнохерчеговачке и Херцеговачко-неретванске жупаније, као и 60-ак мештана и волонтера.

Угрожени су парк природе Блидиње, викенд насеља и Планинарски дом Масна Лука.

Протеклих дана на гашењу пожара били су ангажовани и хеликоптер Оружаних снага Босне и Херцеговине, хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске, хрватски канадери и већи број ватрогасних јединица.

Сви ти напори, међутим, нису били довољни да се угаси ватрена стихија која је до сада прогутала стотине хектара густе борове шуме.

Пожар у кањону реке Хрчавке под контролом

Екипе Хеликоптерског сервиса Републике Српске, Републичке управе цивилне заштите и запослени Националног парка "Сутјеска" раде на гашењу пожара у кањону реке Хрчавке, изјавио је в.д. дужости директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

Новитовић је за РТРС истакао да су припадници Хеликоптерског сервиса Српске деловали и у вечерњим сатима и да се пожар држи под контролом.

"Улажу се максимални напори да не дође до проширења на део Зеленгоре и да се спречи угрожавање Националног парка 'Сутјеска' од пожара", рекао је Новитовић.

Он је објаснио да се ради о веома неприступачном терену.

"Сам кањон реке Хрчавке је толико неприступачан да нико није у могућности да делује са земље. Остаје нам да, улагањем максималних напора, припадници Хеликоптерског сервиса држе пожар под контролом. Све ресурсе које имамо стављамо на располагање Националном парку 'Сутјеска'", нагласио је Новитовић.

Говорећи о пожару у Парку природе Блидиње, каже да је на том пожаришту изузетно тешка ситуација.

"Опожарена површина је велика, прети да угрози самостан", изјавио је Новитовић.

Он је још једном апеловао на грађане да не пале ватру на отвореном.

"Нико са сигурношћу не може рећи да је пожар у Националном парку 'Сутјеска' изазвао људски фактор. Оно што знамо јесте да није у питању природни фактор, односно удар грома, као што је то био случај на Блидињу", поручио је Новитовић.

Пожари захватили северну, јужну и источну Грчку

Велики шумски пожари захватили су данас север, југ и исток Грчке. Стотине становника и туриста евакуисано је са острва Лезбос у источном Егеју након што су шумски пожари, који су избили јуче, уништили куће и угрозили села.

На северу земље, ватрогасци и волонтери се боре  четврти дан заредом са жестоким пожаром у Националном парку Дадија, заштићеном резервату природе, познатом по колонији лешинара.

Овај пожар приморао је евакуацију села Дадија у суботу увече, док су становници Крисокеларија на Пелопонезу морали да беже од пожара у близини Коронија.

Грчка је тренутно у захвату топлотног таласа са температуром од 42 степена која се очекује у неким регионима. Предвиђа се да ће екстремно време трајати 10 дана, што изазива страх од других пожара.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво