Читај ми!

Пуповац: Није смело да дође до забране Вучићеве посете

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац истакао је да није смело да дође до забране председнику Србије Александру Вучићу да посети Јасеновац. Позвао је све да спрече даљу ескалацију и да "удахну дубоко пре него што крену у било који вербални или политички корак који може тешко да наруши ионако нарушене односе".

Милорад Пуповац, који је, како преноси Индекс, наводно обавестио хрватску владу да Вучић намерава да дође у посету Јасеновцу, рекао је на конференцији за новинаре у Загребу, да није смело да дође "до овакве ситуације и до оваквог одлучивања".

"Није се смело догодити да се траже алтернативни начини како да се та посета обезбеди и прође у реду. Постојала је у два наврата комуникација кад би то требало да се догоди, па је одложено. Овог пута није било комуникације, мој покушај за ту комуникацију је пропао. И то је озбиљан проблем", нагласио је Пуповац.

Оценио је да "ово није мали повод" и додао да је реч о осетљивом, трауматичном и болном питању.

Пуповац је изразио бојазан да због ове ситуације, како је рекао, ионако лоши односи између Хрватске и Србије могу бити погоршани и да би комуникација могла да буде још гора него сада.

Каже и да ово показује одсуство жеље да се овакве ствари не догађају.

"Јасеновац је место за исказивање пијетета страшном злочину и страшном броју жртава, где се гради помирење, нарочито између Хрвата и Срба, нарочито након нових жртава у ратовима деведесетих. Ово што се догодило је последица недовољног схватања о томе шта је Јасеновац и недовољног слушања нас кад су у питању јасеновачке и све друге жртве", навео је Пуповац.

Изразио је наду да "након овога све оно што је било посложено као искорак у односима између Србије и Хрватске, у правима мањина у Хрватској и Србији неће бити покидано".

Пуповац је позвао све да спрече даљу ескалацију и да "удахну дубоко пре него што крену у било који вербални или политички корак који може тешко да наруши ионако нарушене односе".

"Позивам све и да се у што краћем могућем року посвете комуникацији и да слушају оне који су добре вере и воље", поручио је Пуповац.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво