Читај ми!

Колико далеко може да отплови брод Дритана Абазовића

Брод Дритана Абазовића, 43. влада Црне Горе, запео је о Темељни уговор са СПЦ. ДПС отказао подршку Влади, а премијер чека став парламентарне већине. Потпредседник Владе Владимир Јоковић очекује "државничку мудрост" свих – да европски пут буде пречи од унутрашњих проблема. Историчар Богдан Живковић сматра да Абазовићев брод јесте на путу ка ЕУ, али да старе гарнитуре власти желе да поделом друштва заштите своје позиције. Мора се, напомиње, изаћи из балканске политике где се СПЦ види као носилац регресивних тенденција. За Милана Крстића са ФПН-а кључно је видети које би образложење било уколико се покрене иницијатива о неповерењу.

О актуелној политичкој ситуацији у Црног Гори, где је након усвајања Предлога Темељног уговора ДПС ускратио подршку Влади Дритана Абазовића, у емисији "Око" говорили су историчар Богдан Живковић и доцент на Факултету политичких наука у Београду Милан Крстић.

Говорећи о Абазовићевој влади кроз метафору брода, Крстић је указао на то да је тај брод од самог конституисања у немирним водама.

"Ако су воде узбуркане, не може се очекивати да брод буде потпуно стабилан, нарочито ако је брод мали као што је брод Дритана Абазовића", рекао је Крстић, подсетивши да је реч о мањинској влади која се ослањала на подршку ДПС-а Мила Ђукановића и која би, уколико би опстала, могла да се ослони на Демократе и Демократски фронт.

Напомиње да ситуација у којој Темељни уговор добија 13 а не 14 гласова на седници Владе – делује као исхитрен потез Дритана Абазовића.

"Имајући у виду да је Абазовић умешан политичар очекивало би се да је он унапред договорио и да не би дозволио овакав сценарио. Постоји и други сценарио – да је намерно довео до ове ситуације", навео је Крстић и додао да не види шта би у том другом сценарију био политички интерес Абазовића.

Говорећи о критикама након усвајања Темељног уговора, историчар Богдан Живковић истиче да је свака странка и сваки политичар који се тим поводом оглашавао – своје интересе правдао европским путем.

"Наравно, то је дозвољено у земљи у којој је дозвољено да Европска унија има толики утицај, свако правда своје потезе позивањем на ЕУ, а заправо нико ту не би скренуо тај брод са путање ка ЕУ. Овде се ради о другим стварима… Са једне стране, Абазовић је рекао да је суштина свега овога што се дешава - бизнис од 500 милиона евра, и ја верујем да су та прича о одустајању европског пута и недостатку квалификоване већине само изговори којима Ђукановић и клијентелистичка и коруптивна мрежа око њега покушавају да одрже своје позиције...", рекао је Живковић.

Истиче да је неупитно да Абазовићев брод иде ка ЕУ, а да старе гарнитуре власти покушавају да, позивањем на ЕУ, али и поделом црногорског друштва по питању Цркве – заштите своје позиције моћи.

Напоменуо је и да је у Црној Гори, како каже, невладин сектор, из којег долазе и две министарке које нису гласале на седници Владе, кочница правог напредног друштва.

"Остају заробљени у неким флоскулама које долазе из Брисела и имају неке титоистичке корене, где се СПЦ аутоматски сматра регресивном снагом, док је решење црквеног питања у Црној Гори прогресивна вредност, јачање људских права и демократије. Мора се доћи до тога да много више политичара из грађанског блока, као што то ради Дритан Абазовић, смогне снаге и изађе из балканске политике где се СПЦ види као носилац регресивних тенденција и да се то питање коначно реши", рекао је Живковић.

Говорећи о политичким опцијама у Црној Гори, Крстић је нагласио да Абазовић јесте грађански политичар, али да се у том правцу креће и Бечић. Стога, напомиње да постоје три грађанске опције – а то су УРА, Европа сада и Демократе. Остале партије сврстава у поље национализма. 

Јоковић: Тешко је избећи мањинску владу

Потпредседник Црногорске Владе и лидер СНП-а Владимир Јоковић поручио је да они који су пристали на улазак у владу која је обећала да ће потписати Темељни уговор са СПЦ сада ускраћују подршку и додао да ће бити занимљиво видети како ће се посланици изјашњавати.

"Ту ће све изаћи на чистац јесу ли за потписивање Темељног уговора са СПЦ", рекао је Јоковић.

Додаје да након изјашњавања посланика свако са сваким може да разговара, али да ће "тешко доћи до било ког решења" другачијег од тренутног – мањинске владе.

"Да завршимо ове најургентније ствари по Црну Гору и да после тога идемо на парламентарне изборе. Очекујем државничку мудрост свих да је пречи пут ка Европи него унутрашњи проблеми", рекао је Јоковић.

Нагласио је да би пад Владе успорио пут ка ЕУ, те да, и да се покрене таква иницијатива, нова влада не би била изабрана до новембра, а да би ЕУ у извештају оценила да Црна Гора нема снагу да одблокира институције.

"Верујем да је то велики корак назад и питање је докле ће ЕУ имати стрпљења с нама који не можемо да се договоримо…", рекао је Јоковић и додао да СНП остаје привржена овој влади.

Позиција Демократа - "за" или "против" уговора

Коментаришући позицију Јоковића, саговорници РТС-а њега виде као симболички важну подршку Абазовићу. За Демократе кажу да су у сличној позицији што је Демократски фронт био за време Кривокапића.

"Влада уцењује странке које би требало да је подрже, као Кривокапић Демократски фронт – ако они буду гласали против њега да раде са ДПС-ом. Исто сада Абазовић и Јоковић могу да кажу демократама – ускраћивање подршке је ускраћивање подршке Темељном уговору", рекао је Живковић.

Указује на то да би гласање Демократа за слом владе угрозило Темељни уговор и донело време нестабилности, те очекује да ће у овој кризи Демократе бринути о интересима цркве.

Напомиње ипак да због лоших односа Демократа и УРА договор ове две партије тешко да може бити дугорочан. Указује да би, уколико би се сутра одржали избори, исход био као на прошлим изборима.

"Сви они ће морати да сарађују заједно ако не желе ДПС у влади. Односи су много нарушенији, а и даље су окренути једни према другима", рекао је Живковић.

Нови елемент у расподели политичке снаге могао би бити Кривокапић, у случају да оснује Демохришћанску странку, каже Милан Крстић.

"У наредном периоду је кључно да видимо, ако се изнесе иницијатива о неповерењу Влади, шта ће бити образложење. Ако је образложење усвајање Темељног уговора, у том случају долазимо до ситуације да ће Демократе бити принуђене да измакну тепих СПЦ при потписивању Темељног уговора, али не бих искључио могућност да након кратке подршке Демократе изнесу такву иницијативу из другог разлога – и дођемо до тога да тас на влади буде другачији", каже Крстић.

Саговорници су коментарисали и данашње хапшење у Црној Гори, као и напоре Дритана Абазовића да допре до свих страна. У том контексту је и, сматра Живковић, изјава о Сребреници којом Абазовић покушава да "скине неку врсту колективне стигме са српског народа".

"УРА покушава да пласира наративе да је приоритет борба против организованог криминала као борба за европски пут", каже Крстић и додаје да са друге стране опоненти говоре о "враћању уназад" преко Темељног уговора.

Колики је утицај Запада 

Говорећи о страном утицају, Крстић је рекао да САД и Западу не одговара формирање владе која би била скептична према НАТО-у или санкцијама Русији, те да повратак на стање пре 2020. није пожељно јер је, истиче, реч о повратку у неку врсту "приватне државе".

Живковић је коментарисао наводе о повлачењу Мила Ђукановића, истичући да се тако нешто већ дуго прориче а да Ђукановић, не само да што је срушио прошлу владу, руши и ову.

"Запад не може до краја да контролише политички процес, он може након готових избора да манипулише. Ја се плашим да ће Запад увек између ДФ и Ђукановића изабрати Ђукановића. Али не делује ми за сада да је могуће да у Црној Гори израсте трећа снага која ће пореметити тај биполарни систеm. Тако да се ја плашим да ће Запад одлагати повратак Ђукановића", рекао је Живковић.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво