Читај ми!

Дамјановић за РТС: Нема бојазни да "Отворени Балкан" угрожава било чију државност

Министар финансија Црне Горе Александар Дамјановић рекао је за РТС да је Србија произвођач хране, а Црна Гора увозник, као и да Црна Гора има неискоришћене енергетске потенцијале које могу бити стављени у функцију развоја и Црне Горе и Србије. Дамјановић је оценио да нема бојазни да би иницијатива "Отворени Балкан" могла да угрози било чију државност или остварени европски пут неке државе.

Црногорски министар је поручио да је главна тема данашњег састанка била спајање ауто-пута између Србије и Црне Горе, али и реконструкција железничке пруге Београд–Бар.

"Хајде да размишљамо да Лука Бар буде у најбољем могућем интересу и Републике Србије и Црне Горе и да је посматрамо заједно са реконструисаном пругом, јер ће нам требати та велика пропусна моћ за робу из Србије, за извоз, за све оно што је заједнички интерес Црне Горе и Србије", навео је Дамјановић.

Подсетио је да Србија има власнички удео у електропреносном систему Црне Горе и да и ту постоји доста простора за заједничку валоризацију енергетских потенцијала.

"Било је ријечи о зеленој енергији, било је ријечи и о еколошким пројектима, било је ријечи и о неким стварима које су сада нека беспотребна кочница између економских релација Црне Горе и Србије. Знате и сами да немамо директан платни промет пуних двадесетак година. Мислим да се то може решити на нивоу министара финансија и гувернера народних банака", рекао је Дамјановић.

Очекивана робна размена до краја године милијарду евра

Очекује се да робна размена Србије и Црне Горе до краја године достигне милијарду евра. Дамјановић је навео да робна размена стагнирала, што због короне, што због обуставе извоза стратешких пољопривредних производа.

"Црна Гора је много скромнија у смислу потенцијала за извоз према Србији, али зато то компензирамо кроз услуге. Говоримо о отворености Црне Горе да као и ранијих година у још већем броју прими српске туристе, на наше море и на наше планине, да у том туристичком делу подигнемо ниво сарадње", истакао је Дамјановић.

Додао је да су политичке везе које су "биле малтене покидане" узроковале су да имамо неискоришћене економске потенцијале, а да са новом црногорском владом нема препрека да се везе направе какве треба да буду.

О "Отвореном Балкану" 

Говорећи о "Отвореном Балкану", Дамјановић је оценио да нема бојазни да би та иницијатива могла да угрози било чију државност или остварени европски пут неке државе.

"Просто, нема бојазни или има мало бојазни од малог, уског броја мишљења у Црној Гори који говоре да је 'Опен Балкан' неки српско-албански савез против Црне Горе. Одбијам са индигнацијом таква мишљења и позивам све који тако мисле да само изнесу само једну једину чињеницу која иде томе у прилог, па да се сви повучемо", рекао је Дамјановић.

Оценио је да је "Отворени Балкан" подлога за јачање политичких и свих других веза и шанса да регион оствари просперитет и да се подигне животни стандард свих грађана на Балкану.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво