Читај ми!

Бугарски посланици прихватили француски предлог за Северну Македонију

Бугарски посланици дали су зелено светло Влади да одобри француски предлог преговарачког оквира ЕУ са Северном Македонијом. Димитар Ковачевски је, међутим, јуче одбацио француски предлог као неприхватљив.

Бугарски посланици прихватили француски предлог за Северну Македонију Бугарски посланици прихватили француски предлог за Северну Македонију

Посланици су гласали за подизање вета Владе из 2020. на преговарачки оквир због неслагања око историјских питања и језика, пошто су унете одређене измене.

Те измене требало би да уставом гарантују права етничким Бугарима који живе у Северној Македонији. Такође, у преговарачком оквиру не би смеле да постоје никакве индиције којима би се наговештавало да Бугарска признаје постојање македонског језика.

Иза овог компромиса стоји Француска, а бугарска посланица Елизавета Белобрадова сматра да је ово најбоља понуда коју је досад добила Софија.

"Даје нам европске гаранције да ће бугарски интереси бити заштићени", рекла је Белобрадова.

Бугарски савезници унутар НАТО-а и ЕУ од почетка рата у Украјини траже решење које ће откочити преговоре са Северном аМакедонијом, чиме би се смањио и руски утицај на Балкану, пише Ројтерс.

Међутим, македонски премијер Димитар Ковачевски је рекао да је за Скопље неприхватљив француски предлог.

Ковачевски је јуче рекао да је на Самиту у Бриселу изразио незадовољство досадашњом динамиком евроинтеграција, наглашавајући да Северна Македонија већ 18 година чека на отпочињање преговора.

"Историјска питања не могу бити услов преговора", нагласио је тада Ковачевски и затражио уверавања ЕУ да Бугарска неће износити нове услове.

Јуче је, иначе, пала влада Кирила Петкова, након свега шест месеци на власти, пошто јој није изгласано поверење. Упркос исходу гласања, Петков ће имати још једну шансу да формира владу, али је у овом тренутку мало вероватно да ће успети да обезбеди већину у парламенту.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво