Читај ми!

Мишел у Подгорици: Западни Балкан стратешки приоритет за Европску унију

Западни Балкан је, више него икада, стратешки приоритет за Европску унију (ЕУ), поручио је председник Европског савета Шарл Мишел. Истакао је да ће ЕУ увек подржавати иницијативе које охрабрују сарадњу држава региона, попут "Отвореног Балкана", док је председник Црне Горе Мило Ђукановић навео да је питање те иницијативе "превише политизовано".

Шарл Мишел је на конференцији за новинаре, након састанка са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, најавио да ће следеће недеље бити организован састанак 27 европских лидера са лидерима Западног Балкана.

"Надам се да ће састанак бити прилика да покажемо нашу сарадњу", навео је Мишел.

На питање о "Отвореном Балкану", Мишел је одговорио да ће ЕУ увек подржавати иницијативе које охрабрују сарадњу држава региона, а да одлуку морају преузети владе.

"Процес је отворен за све државе региона и може бити врло оперативан. Верујем да више економске сарадње може бити позитиван корак али, наравно, поштујемо одлуке које су на лидерима држава. Разумио сам да је то инклузиван процес, што је важно за ЕУ", навео је Мишел.

Мило Ђукановић је рекао да Црна Гора одлуке доноси у институцијама и на основу својих интереса и сматра да, пре свега, и даље треба користити капацитет већ донетих иницијатива.

"Питање се превише политизовало. Мислим да не заслужује толику пажњу", рекао је Ђукановић.

Мишел је захвалио на томе што се Црна Гора придружила санкцијама Европске уније према Русији.

"Уз свих шест пакета санкција који су договорени, настављамо притисак на руску економију. Хвала што сте се ускладили са санкцијама ЕУ ка Русији", казао је Мишел.

На питање колико је реално да Црна Гора буде наредна чланица ЕУ, Мишел је одговорио да "има пуно напретка у Црној Гори".

"Поуздано верујем да ће напредак бити остварен у наредним недељама. Важно је показати да, уколико се спроводе реформе, то може бити одличан сигнал за ЕУ и Западни Балкан", оценио је Мишел.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво