Читај ми!

Скопље, Софија и Подгорица потврдили забрану прелета авиона Сергеја Лаврова

Званичници из Северне Македоније, Бугарске и Црне Горе потврдили су да нису дозволили прелет авиона шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова преко територије тих земаља.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је поводом забране прелета авиона шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова преко територије те земље да конкретан лет нема другачији третман у односу на одлуку која је већ донета, која је на снази и која остаје на снази.

"Донели смо одлуку, забрана прелета руских авио-компанија преко територије наше земље. Ми смо чланица НАТО-а, што значи да су одлуке које се доносе у НАТО-у и наше одлуке и да имамо потпуно усклађену спољну политику са политиком Европске уније", рекао је Ковачевски.

Овим поводом огласило се и тамошње Министарство спољних послова саопштењем у којем пише да је забрана за прелет авиона Сергеја Лаврова донета у сагласности са одлуком владе о затварању ваздушног простора за све авионе руских компанија. 

Ипак, у Скопљу има и другачијих мишљења, па је лидер Левице Димитар Апасијев критиковао овакву владину одлуку и поручио да би Северна Македонија данас била поштована, а не "вазална територија" да је Скопље својевремено забранило и прелете НАТО авијације када је бомбардован Београд.

"Да сте затворили македонско небо за НАТО авионе који су бомбардовали Београд, на начин на који сте забранили прелет авиона руског министра спољни послова Лаврова на путу за Србију, ми бисмо били поштована држава, а не вазална територија којом владају експлоатори и квислинзи", написао је Апасијев на Фејсбуку.

Софија: Потез заснован на санкцијама које је ЕУ увела Русији

Исту одлуку образложило је и Министарство спољних послова Бугарске, која је такође Сергеју Лаврову забранила прелет преко своје територије уочи најављиване посете Србији.

У саопштењу, које преноси Тас, наведено је да је бугарско Министарство спољних послова издало ноту 1. јуна ове године, одбијајући да изда дипломатску дозволу за прелазак авиона министра спољних послова Русије кроз ваздушни простор те земље.

Кажу да је тај потез заснован на санкцијама које је Европска унија увела Русији, а пре свега на одлуци Савета ЕУ од 31. јула 2014. године и одлуци од 25. фебруара ове године, којом је Лавров стављен на листу од 670 појединаца и субјеката санкционисаних од стране ЕУ.

Подгорица: Црна Гора не дозвољава прелете руских ваздухоплова

Из Министарства вањских послова Црне Горе су такође саопштили да Црна Гора не дозвољава прелете руских ваздухоплова преко своје територије, осим у тачно наведеним изузецима, који се, како тврде, нису могли узети у обзир у случају Лаврова.

Подсећају да је Влада на седници почетком априла усвојила измене и допуке Одлуке о увођењу међународних рестриктивних мера утврђених одлукама Савета Европске уније из 2014. године, с обзиром на "агресију Русије којом се дестабилизује ситуација у Украјини, а сагласно Закону о међународним рестриктивним мерама".

"У Складу са овом Одлуком, а имајући у виду да се Црна Гора сто одсто усаглашава са заједничком вањском и безбедносном политиком ЕУ, Црна Гора не дозвољава прелете руских ваздухоплова преко своје територије, осим у тачно наведеним изузецима, који се нису могли узети у обзир у овом случају", наведено се у саопштењу.

Из руског министарства спољних послова синоћ је саопштено да су Бугарска, Северна Македонија и Црна Гора затвориле свој ваздушни простор за прелет авиона којим је Лавров требало да дође у Београд.

Кремљ је одлуку три државе, како наводи Ројтерс, описао као "непријатељски потез", док је Лавров рекао да је то "без преседана" и да очекује објашњење због одлуке које су донели.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво