Читај ми!

Мађарска увела "роминг" за бензин, за странце гориво само по комерцијалној цени

Мађарска влада одлучила је да од данас само аутомобили са регистарским ознакама те земље могу да точе гориво по субвенционисаним ценама на бензинским станицама, док ће странци моћи да точе само по тржишним ценама. Ове мере Мађарска је увела због претње по сигурност снабдевања јер многа возала из суседних земаља долазе како би наточили гориво по нижој цени, субвенционисаној цени.

Већ шест месеци грађани Мађарске купују бензин и дизел за 480 форинти, што је око 150 динара. Меру која мађарским грађанима чува кућне буџете усред нафтне и ратне кризе, обилато су користили и грађани суседних земаља и транзитни путници, па је мађарска влада решила да оконча специфичну врсту туризма.

Гергеј Гујаш, министар у кабинету мађарског премијера наводи да је чињеница да се у Мађарској гориво купује по најповољнијој цену у Европи, довела је до бензинског туризма, нарочито у пограничној зони.

"Таква злоупотреба нашег напора и могућности да држимо цену горива на нивоу од 480 форинти угрожава стабилно снабдевање мађарских грађана. Због тога од петка, само возачи са мађарским регистарским таблицама могу да пуне резервоаре по субвенционисаним ценама горива", наводи  Гујаш.

Бензинске станице у Сегедину почеле су да примењују Уредбу Владе Мађарске, па возачи страних аутомобила могу да купе само гориво скупље за готово педесет процената:

На Моловој пумпи у Сегедину возачи са иностраним таблицама за литар бензина плаћали су данас 717 форинти, што је око 220 динара, док је дизел стајао 707 форинти.

Влада Мађарске је још 10. марта забранила иностраним превозницима да камионе веће од 3,5 тоне пуне горивом по повлашћеним ценама.

Мађарска влада пре три дана је прогласила ванредно стање због рата у Украјини, а премијер Виктор Орбан поручио је да је његовом кабинету потребан простор за маневар како би могао брзо да одговори на изазове.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво