Читај ми!

Албанија нуди НАТО-у поморску базу подигнуту у време Совјетског савеза

Власти Албаније понудиле су НАТО-у поморску базу "Пашалиман", удаљену 180 километара јужно од Тиране, представљајући је као "додатну вредност" Алијансе, тврдећи да имају и готов план за њено реновирање.

Пројекат реновирања базе премијер Албаније Еди Рама представио је званичницима НАТО-а, наводећи како "у овим опасним временима, верује да генерал може да размисли да има поморску базу НАТО-а у Албанији", пренели су медији на албанском.

Поморска база "Пашалиман", налази се у заливу Валоне, изграђена је 1950-их када је Совјетски Савез допремио 12 подморница у Албанију, што ју је чинило једином поморском базом коју су у то време имали на Медитерану.

Након распада веза Тиране и Москве 1961. године, "Пашалиман" је остао као поморска база у којој су се налазиле преостале четири подморнице и други мањи војни бродови.

База је опљачкана, укључујући бројну опрему са подморница, током нереда у Албанији 1997. године, када је најсиромашније становништво Европе изгубило уштеђевину због пропалих пирамидалних шема.

Три подморнице су продате у отпад, док је четврта остала у бази јер влада Албаније разматра да ли да је претвори у музеј.

Турска је реновирала базу "Пашалиман" и од тада се користи као база за неколико поморских бродова који патролирају Јонским и Јадранским морем.

Албанија је постала члан НАТО-а 2009 године. У тој земљи на 85 километара јужно од Тиране, у месту Кучова, НАТО подиже прву модерну тактичку базу у региону. Кучова је авио-база, такође из времена комунистичког режима.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво