Сећање на 12 бањалучких беба преминулих због недостатка кисеоника током рата

Код споменика 12 беба на Новом гробљу у Бањалуци, служен је парастос и положени су венци поводом 30 година од њихове смрти у Универзитетском клиничком центру услед недостатка кисеоника који није могао да буде допремљен због ратних дејстава.

Одлуком Савета безбедности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је након тог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале хрватске и муслиманске снаге, чиме је омогућен транспорт кисеоника.

Прва бањалучка беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је уследила агонија и смрт осталих. До 19. јуна у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице. 

Тринаеста беба Слађана Кобас изгубила је битку за живот са 14 година, а 14. беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је последице за цео живот. 

Цвeће су код споменика 12 беба на Новом гробљу у Бањалуци положили родитељи, председник Владе Радован Вишковић, делегација Народне скупштине, као и бројне друге делегације.  

Након парастоса, који су служили свештеници бањалучке епархије, код Спомен-обележа "Живот" венац су положили родитељи 12 беба, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, делегација Народне скупштине, организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегација Града Бањалука, представник Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво