Читај ми!

Кабинет Кривокапића: По Уставу нови премијер не може без избора

Устав Црне Горе не даје могућност избора новог премијера без парламентарних избора, поручено је из кабинета Здравка Кривокапића, након најављеног формирања мањинске владе.

Кабинет премијера саопштио је да Устав Црне Горе, као највећи правни акт, не оставља простор председнику Црне Горе да "у једном мандату Скупштине, два пута предлаже мандатара" за састав Владе.

"Поготово у конкретној ситуацији када је већ једном дао мандат актуелном премијеру да састави кабинет, а за који је актуелни премијер добио већинску подршку Скупштине. Члан 103 Устава Црне Горе јасно дефинише да предсједник Црне Горе само након парламентарних избора, и нити једном више, има право да у року од 30 дана од дана конституисања Скупштине Црне Горе, може Скупштини предложити мандатара за састав Владе", пише у реаговању.

Тренутни састав Скупштине Црне Горе, како су истакли, конституисан је 23. септембра 2020. године, чиме је јасно да је рок од 30 дана, дефинисан чланом 103 Устава Црне Горе, истекао пре више од 450 дана, те да председник Црне Горе више нема могућност предлагања новог мандатара, наведено је у саопштењу из кабинета црногорског премијера.

"Уколико би предсједник Црне Горе, након евентуалне оставке премијера или пада Владе, предложио Скупштини Црне Горе новог мандатара, недвосмислено би прекршио Устав, чиме би се стекли услови да Скупштина без одлагања покрене иницијативу ка Уставном суду Црне Горе, ради утврђивања одговорности и повреде Устава од стране предсједника Црне Горе, што би представљало необорив доказ да је предсједник Црне Горе повриједио Устав, и на тај начин себе довео у позицију да буде разријешен", пише у реаговању.

Постојећа Влада, наводи се, може се само реконструисати са постојећим премијером, док би, како поручују, свака промена премијера могла бити једино могућа после нових парламентарних избора.

У међувремену је у Скупштину Црне Горе стигао предлог за разрешење председника парламента Алексе Бечића, који су поднеле странке парламентарне опозиције.

У образложењу предлога се наводи да парламент за време мандата Бечића није био место суштинског политичког дијалога, због чега, како тврде, није успео да оствари једну од својих основних функција и доведе до убрзања европског пута Црне Горе.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво