Читај ми!

Изабрана нова влада Северне Македоније, Ковачевски обећава да "долази боље време"

Парламент Северне Македоније изабрао је ноћас нову владу са Димитром Ковачевским, лидером Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ), на челу.

За нову македонску владу гласала су 62 посланика парламентарне већине у Собрању, док је 46 посланика опозиционих партија било против.

Нова влада премијера Ковачевског наследиће владу Зорана Заева, који је поднео оставку после пораза његове странке на локалним изборима.

Поводом захтева опозиције за ванредним изборима, Ковачевски је рекао да ће избори бити тек у редовном термину 2024. године.

"Легитимитет власти је неоспоран и уз снажну подршку већине одржив у наредне две године. Биће избора, али 2024. године. До тада ћемо радити посвећено на унапређењу привреде и квалитета живота сваког грађанина", рекао је нови премијер Димитар Ковачевски.

Ковачевски је раније, на крају дводневне скупштинске расправе, истакао да верује да ће опозиција бити конструктивна и сарађивати на доношењу закона у интересу грађана.

"Још једном позивам целу опозицију да радимо заједно и постигнемо консензус о кључним питањима. Треба зауставити политичке, етничке и друштвене поделе, зауставити говор мржње и ширење и подстицање песимизма. Оставимо по страни личне и ускопартијске интересе, јер сада више него икад морамо да радимо у интересу грађана. Верујем да ћемо нашу земљу припремити за ново време. Долази ново време, долази боље време", нагласио је Ковачевски.

Премијер Димитар Ковачевски ће имати четири заменика: Артана Грубија (Демократска унија за интеграцију) – првог потпредседника Владе и министра за политички систем и међунационалне односе, Славицу Грковску (СДСМ) – потпредседницу Владе за борбу против корупције и криминала, Бојана Маричића (СДСМ) – потпредседника за европска питања и Фатмира Битићија (СДСМ) – потпредседника Владе за економска питања.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво