Читај ми!

Мађарска, расписани парламентарни избори

Мађарски председник Јанош Адер расписао је парламентарне изборе за 3. април, саопштено је из његовог кабинета.

У Мађарској ће 3. априла, поред парламентарних избора, бити одржан и референдум који се односи LGBTQ питања.

Први пут од преузимања власти 2010. године, премијер Виктор Орбан и његова партија Фидес суочиће ће се са уједињеним фронтом опозиционих партија, због чега се очекује тесна изборна трка.

Грађани ће одлучивати да ли се наставити Орбанова политика, која даје приоритет националном суверенитету, традиционалним хришћанским вредностима и ставовима против имиграције и LGBTQ питања, а која су покварила односе мађарске владе и Европске уније, оцењује Ројтерс.

Опозициони савез укључује Демократску коалицију, Социјалисте, либерале и Јобик, некадашњу крајњу десницу, а сада партију десног центра.

Савез предводи Петер Марки-Зај, који је 2018. године окончао вишегодишњу владавину Фидеса у Ходмезевашархељу, где је сада градоначелник.

Марки-Зај тврди да поседује вештине да привуче широк спектар бирача који желе промене, али се суочава и са изазовом да одржи свој шестостраначки савез, који је сада у анкетама јавног мњења у тесној борби са Фидесом.

Што се тиче референдума, бирачима ће бити постављено питање да ли подржавају одржавање радионица у школама које се тичу сексуалне орјентације, без сагласности родитеља, и да ли сматрају да међу децом треба "промовисати" процедуре промене пола, наводи Ројтерс.

Такође, грађани ће бити упитани да ли медијски садржаји који могу да утичу на сексуалну орјентацију треба деци да буду приказивани без ограничења.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво