Читај ми!

Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске

Поводом Дана Републике Српске, у Бањалуци је одржан Свечани дефиле који је окупио највећи број учесника до сада, скоро 2.800. Први пут заједно су учествуовали хеликоптери МУП-а Српске и коњица.

На почетку дефилеа председница РС Жељка Цвијановић извршила је смотру Почасне јединице Полиције РС. У дефилеу учествују ешалони полиције и цивилних друштава.

На дефилеу је приказано 38 ешалона који су састављени од студената РС до ратних ветерана, удружења бораца, затим спасиоци, ватрогасци, спортисти, чланови ауто-мото савеза и други.

Полицијске снаге биле су подељене у разне ешалоне.

Ту су биле моторизоване јединице, заставни водови који су чиниле почасне јединице формиране 2002, специјалне антитерористичке јединице, жандармерија која је формирана августа 2019, посебне снаге полиције, припадници средње полицијске школе и полицијске академије, коњаници која је основана 2017.

Приказана су и возила ја која користе снаге Полиције РС међу којим је и борбени вишенаменско возило "Деспот" које се произведи у РС. Приказани су и хеликоптери полиције РС.

На дан Републике и дан крсне славе Републике Српске, празник светог првомученика и архиђакона Стефана, јутрос је свету архијерејску литургију у храму Христа Спаситеља служио патријарх српски Порфирије.

Литургије и помени служени су и у храмовима широм Српске, и полагањем цвећа и венаца одата почаст онима који су за њу дали животе. 

Из Бањалуке се поручује да је данашњи, један од најважнијих датума у историји народа Српске, да Српска потврдјује своју издржљивости у борби са различитим насртајима, и да не тражи ништа више, а ни мање од онога што јој је дато Уставом.

Синоћ је у дворани Борик одржана свечана академија, а јуче су, поводом јубилеја Српске, признања уручена најзаслужнијим институцијама и појединцима, међу којима су и званичници Србије - Ивица Дачић, Марко Ђурић, Зоран Ђорђевић, Братислав Гашић и постухмно, др Зоран Станковић.

Вечерас ће Палата Републике бити осветљена бојама српске тробојке, а на платоу испред палате биће уприличен велики ватромет и одржан концерт полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.

У девет градова и неколико општина, вечерас ће бити одржани и концерти "Република пева" у част дана Српске.

Бањалука је окићена са хиљаду застава, због свечаности је у појединим деловима града саобраћај обустављен и уведене су опсежне безбедносне мере.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво