Читај ми!

Парламент РС усвојио Закључке о преносу надлежности

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закључке у вези са информацијама о преносу надлежности, тако да се закони и други прописи којима је извршен пренос надлежности са РС на институције БиХ неће примењивати на територији Српске. Парламент РС усвојио и Декларацију о уставним принципима.

Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да у року до шест месеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске законе и друге прописе који ће омогућити несметано функционисање Републике Српске.

Закони и други прописи којима је извршен пренос надлежности са Републике Српске на институције БиХ неће се примењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу закона и других прописа из тачке 2. ових закључака.

Народна скупштина РС усвојила је и Декларацију о уставним принципима. 

У Декларацији, Народна скупштина задужује Владу РС да, у координацији са председницом Републике Српске, припреми текст Устава РС којим ће се потврдити све надлежности Републике Српске, изузимајући надлежности које по Уставу БиХ припадају БиХ.

Новим Уставом Републике Српске, између осталог, Бањалука ће бити одређена као главни град Републике Српске, а Пале као престоница Републике Српске. 

На данашњој седници разматране су четири информације, након чега су усвојени закључци у вези с правосудним институцијама, одбраном и безбедношћу, те индиректним порезима.

Опозиција није присуствовала гласању. Гласала су 52 посланика, од којих је 49 из владајуће коалиције подржало закључке. 

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво