Читај ми!

Северна Македонија и ЕУ, стићи пре Деда Мраза

Свега недељу дана пре истека рока који су европски званичници амбициозно поставили као рок за постизање споразума, Северна Македонија и Бугарска нису ни корак ближе договору о питањима македонског језика и националног идентитета, које Софија сматра спорним. Вероватни будући бугарски премијер Кирил Петков тврди да је споразум могућ у наредних шест месеци. Скопљу се жури.

Северна Македонија и ЕУ, стићи пре Деда Мраза Северна Македонија и ЕУ, стићи пре Деда Мраза

Средина децембра, крај децембра, половина јануара, некада у наредних шест месеци... Датум почетка преговора Северне Македоније и Европске уније се поново помера ка средини наредне године, делимично због преговора о формирању нове владе у Бугарској, али и преамбициозног француског плана, према којем би цео посао морао бити готов до краја децембра.

"Треба да формирамо радне групе и преговарачима оставимо рок од шест месеци... Преурањено давање зеленог светла ојачало би националнисте на обе стране", рекао је намечком Шпиглу вероватни будући премијер Бугарске Кирил Петков.

Петков је, такође, навео да би фокус разговора са историје вредело пребацити на економију, или, пак, решити бугарске примедбе о садржају македонских уџбеника у којима се Бугари описују као фашисти.

Слично размишља и копредседник македонско-бугарске комисије Ангел Димитров, који сматра да Северна Македонија није спрема за почетак преговора са Европском унијом.

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Бугарска, која тражи и да се са споменика у Македонији избриђу натписи "бугарски фашисти", је једина земља која блокира почетак преговора Скопља са Европском унијом.

Фалсификат историје и историја фалсификата 

Немачки Франфуртер алгемајне цајтунг, пак, сматра да би брисањем "бугарских фашиста" са споменичких натписа, Северна Македонја "фалсификовала историју", наводећи да је током Другог светског рата бугарска војска ухватила и послала у Треблинку око 7.200 Јевреја.

Још пре постизборне кризе, током које је остао без места шефа владајуће странке, македонски премијер Зоран Заев најавио је брисање епитета "бугарски" из историјских уџбеника и споменичких натписа испред формулације "фашистички окупатор", надајући се да ће на тај начин успети да одобровољи власти у Софији и са мртве тачке покрене почетак преговора Скопља са Европском унијом.

Брисање епитета "фашистички" из уџбеника и са споменика у Северној Македонији један је од три кључна захтева које је бугарски председник Румен Радев испоставио Заеву, како би Софија прекинула блокаду почетка преговора Северне Македоније и ЕУ.

Из Бугарске, до сада, није било званичних реакција на најаве из Скопља, али је локални дневник Лупа прогласио дипломатску победу насловивши чланак о новим потезима Скопља: Победа! За Македонију нисмо више "окупатори".

У међувремену, Заев је успео да "ојача" већину у Собрању, па сада уместо 61 има подршку 64 посланика, чиме је, суштински, поставио чвршћу основу за могућу будућу одлуку о споразуму са Софијом.

Европске дипломате сматрају да су захтеви Бугарске бесмислени, те да Софија, уколико буде наставила да се инати, овај спор може да развлачи годинама.

Бугарска блокада уследила је недуго пошто су Скопље и Атина постигли договор о имену Македоније, које је две деценије било препрека даљим евроинтеграцијама Скопља.

Франфуртер алгемајне цајтунг је, такође, навео да "фалсификовање историје, до сада, није било критеријум за прикључивање Европској унији".

Без обзира на "ојачане" позиције владајуће коалиције, властима у Скопљу се жури да што пре постигну споразум, што је потврдио и специјални изасланик Северне Македоније у преговорима са Бугарском, Владо Бучковски.

"Уколико не нађемо решење док је Заев премијер, улазимо у нову неизвесност, јер ћемо, опет, изгубити много времена", рекао је Бучковски.

Нови потреси на релацији Софија - Скопље уследили су пошто је француски председник Емануел Макрон, који је дипломатама наложио да додатно лобирају за почетак преговора са Северном Македонијом. Према том плану, спор о националном идентитету и језику треба да буде постигнут до средине децембра, како би се ЕУ до краја године усагласила о почетку преговора.

Постизборни преговори су Макронов план већ одложили за средину јануара, док скептици сматрају да је средина наредне године вероватнији термин.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво