Читај ми!

Папа Фрања на Лезбосу: Зауставите потонуће цивилизације

Другог дана посете Грчкој, папа Фрања је обишао избеглички камп на острву Лезбосу. Оптужио је Европу да игнорише проблеме избеглица и миграната и поново критиковао оне који користе мигрантску кризу за политичке циљеве.

Папа Фрања је први пут био на Лезбосу 2016. године, када је из злогласног кампа Морија повео са собом у Италију 12 сиријских избеглица. Kамп је запаљен прошле године, па је сада обишао привремени смештај у Мавровуни, где је око 2.300 људи из Авганистана, Сирије, Ирака и других земаља.

Навео је да је Средоземно море, где је на хиљаде људи настрадало у покушају да из Африке пређу у Европу, и даље гробље без надгробних споменика. Позива да се заустави потонуће цивилизације.

"Са жаљењем морамо признати да у Европи има оних које не маре за проблеме избеглица и миграната. Узнемирујуће је слушати поједине европске лидере који желе да се заједнички фондови искористе за градњу зида и постављање бодљикаве жице. Лако је усмеравати јавно мњење подстицањем страха од других. Треба критиковати праве узроке миграција, а не сиромашне људе који плаћају последице, а чак их користе за политичку пропаганду", навео је папа Фрања.

Папина посета, оцењују грчки медији, није питање религије, већ солидарности. Међу азилантима који су га дочекали са пуно наде је и велики број деце.

"Ова посета је част за нас мигранте. Сада знам да постоји неко ко мисли на нас. Папа нам даје снагу и веру да наставимо даље", рекао је мигрант из ДР Конго.

"Остварио ми се сан да га сретнем. Замолио сам га да се заложи код грчке владе и Европске уније да процес азила буде флексибилнији", казао је мигрант из Камеруна.

Током посете Грчкој и Kипру, за папу су била главна питања избеглице и мигранти. Осуђује културу равнодушности и позива европске владе да прихвате мигранте пропорционално средствима сваке земље.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво