Читај ми!

Хрватски џихад, осам особа иза решетака

Осам припадника групе која себе назива "ратницима спремним да ослободе Хрватску" ухапшено због подстицања на тероризам. Приведен је и њихов вођа, аутор књиге "Хрватски џихад", који је на недавном протесту затражио да се председнику и премијеру суди за велеиздају.

У полицијској акцији широм Хрватске ухапшено је осам особа, за које се сумња да су починиле кривично дело јавно подстицање на тероризам, јавља ХРТ.

Према незваничним сазнањима, међу ухапшенима је и Марко Францишковић, један од организатора протеста против ковид пропусница, који је на недавном протесту у Шибенику захтевао да се председнику Зорану Милановићу и премијеру Андреју Пленковићу суди за велеиздају.

Тај протест назвао је "великим скупом хрватских ратника спремних да ослободе Хрватску".

Францишковић је 2013. године осуђен на осам месеци психијатријског лечења са принудним лечењем. Након тога је прешао на ислам и објавио књигу "Хрватски џихад", а наверавао је и да формира "војску".

Посебну пажњу полиције привукла je група људи, који су се на великом протесту у Загребу пре две недеље појавили у строју. Углаваном су то били млађи људи, обучени у црно, који су себе назвали "Први добровољачки батаљон".

У истрагу се укључила и криминалистичко-обавештајна служба, која је до више информација о овој групи дошла кроз отворене и затворене групе мобилних апликација преко којих су они комуницирали и организовали се.

Уследило је хапшење осморо осумњичених, који су приведени на саслушање.

Полиција наставља истрагу и претреса њихове станове, куће, гараже, аутомобиле због сумње да су тамо сакрили компромитујуће мобилне телефоне, флеш меморије, али и оружје.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво