Читај ми!

Макрон у Загребу - потписан уговор о куповини француских "рафала"

Француски председник Емануел Макрон борави у првој званичној посети неког шефа француске државе Хрватској, током које је потписан уговор о набавци 12 француских борбених авиона "рафал".

Током посете Загребу председник Француске Емануел Макрон састао се са председником Зораном Милановићем, а затим и са формалним домаћином, премијером Андрејом Пленковићем са којим је потписао Декларацију о стратешком партнерству, преноси ХРТ.

Том приликом Макрон је изјавио да ће приступање Хрватске Шенгену и европодручју оснажити билатералну сарадњу. Поручио је и да ће Париз и Загреб наставити сарадњу у подручју безбедности и миграција.

Након потписивања Декларације, министри одбране две државе потписали су уговор о набавци 12 борбених авиона "рафал" од Француске, што је и фокус данашње посете. Уследио је прелет два војна авиона над Загребом.

Макрон је, на заједничкој прес-конференцији са Пленковићем, поручио да је куповина "рафала" суверени избор Хрватске који има историјски значај, те да гарантује заједничку безбедност.

Поручио је и да су две земље повезане вредностима и ангажманима који иду у прилог међународне безбедности.

"Ми смо установили да постоје сличности у нашим становиштима. Причали смо о Западном Балкану и то су такође наше заједничке теме. Причали смо и о међународној ситуацији, проблемима Бугарске и Северне Македоније", рекао је Макрон.

Поручио је и да је Хрватска спремна за Шенген, те да у томе има подршку Француске.

"Потврдила је да је солидна, да има организацију заштите својих граница и потврдила је способност надзора својих граница. Овај споразум подразумева и реформу Шенгена", рекао је Макрон.

Пленковић је истакао да је набавка "рафала" нова фаза односа две земље, те да Хрватска тако штити своју територију, своје копно и своје море.

"Куповина авиона за нас је гејмченџер. Цела војска ће имати на располагању авионе какве нико нема од југа Немачке па до Грчке. Можемо бити извозници безбедности и одвратити све претње", рекао је Андреј Пленковић, а пренео Индекс

Иначе, ово је прва званична посета неког шефа француске државе Хрватској. Макрон је дочекан уз највише државне почасти и француску химну Марсељезу.

Председник Зоран Милановић рекао је да је тема данашњег састанка била набавка борбених авиона, али и дешавања у региону.

Како је претходно саопштило хрватско Министарство одбране, цена набавке авиона "рафал" износи 999 милиона евра, aли је укупан износ који ће Хрватска уплатити Француској већи, јер обухвата и ПДВ и очекивану клаузулу о индексацији цене.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво