Читај ми!

Шмит позвао представнике РС да се врате у заједничке институције

Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит позвао је представнике три народа да се окрену будућности. Седница без посланика из Српске. У Сарајеву је и специјални представник Сједињених Држава Метју Палмер.

Кристијан Шмит обратио се на седници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој је једина тачка дневног реда његово обраћање, преноси Радио телевизија Републике Српске.

Нисам дошао да доминирам него да радим са вама, рекао је Кристијан Шмит у обраћању посланицима. Српским, који нису дошли на седницу поручио је да одустајање није опција. Каже да не разуме да неко блокира Парламент који је прво место за разговоре. 

"Понављам онима који су мислили да ће ствари бити лаке, не. Мој претходник је овде био дуго и дуго је трајало док није донео Закон. Али опет кажем, овлашћења су у фиоци и ја не искључујем могућност да се та фиока отвори", рекао је Шмит. 

Нагласио је, наводи се, да је неприхватљиво да институције буду било чији таоци и позвао представнике Републике Српске да се врате у заједничке институције и учествују у њиховом раду.

Шмит је рекао да ће се следеће седмице обратити у Савету безбедности УН и представити извештај који је предао.  

Обично дружење, тако Милорад Додик оцењује седницу Представничког дома. Смислили су га, каже, они који сматрају да им је Кристијан Шмит од користи. 

"Бошњаци очекују да ће он урадити све што они желе, донијети неке прописе и законе. Хрвати очекују да ће бити ријешен њихов проблем како би били равноправно заступљени", рекао је српски члан Председништва БиХ.

Док се Шмит обраћао посланицима Метју Палмер је са Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем разговарао о измени Изборног закона. 

"Уопште нисмо дирали РС, причамо о Федерацији БиХ. Ја сам ових дана био и у Београду и сутра ћу разговарати са Додиком и Изетбеговићем. Јамчио је да ће све што договоримо у Федерацији да ће српска страна доћи у Парламент и то подржати", навео је Човић. 

Бакиру Изетбеговићу питање - да ли ће у Београд на састанак код српског предсендика Александра Вучића.

"У Београд вјероватно не, али негдје и некада ћу се састати и разговарати са сваким укључујући и господина Вучића. Договор је да се сретнемо, да разговарамо. Гдје ће то бити - видјећемо", навео је Изетбеговић.

Метју Палмер је сутра на састанку са члановима Председништва БиХ.

Иначе, Република Српска не признаје Шмита за високог представника, јер његов избор није верификован у Савету безбедности Уједињених нација.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је одлучила да представници из Српске не учествују у раду државних институција, након што је бивши високи представник Валентин Инцко на самом крају свог мандата наметнуо одлуку о изменама и допунама Кривичног закона, којима се забрањује и санкционише негирање геноцида.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво