Читај ми!

Скопље, бугарски гамбит пред други круг локалних избора

Владајуће социјал-демократе и опозициони ВМРО-ДПМНЕ у оштром клинчу пред други круг локалних избора. СДСМ тврди да кандидаткиња ривалског табора за градоначелницу Скопља има бугарско држављанство. ВМРО-ДПМНЕ, који први пут у последње четири године има предност у односу на владајућу странку, демантује те наводе.

Бугарско питање, са спољно-политичког, проширило се и на локални ниво у Северној Македонији, свега неколико дана пред други круг локалних избора у тој држави.

Владајућа Социјал-демократска странка оптужила је кандидаткињу ВМРО-ДПМНЕ Даниелу Арсовску, да осим македонског има и бугарско држављанство, тврдећи да би морала да одустане од кандидтуре за градоначелницу Скопља.

Арсовска је одмах одговорила да су оптужбе против ње лажне.

"Скопље ће за три дана добити новог градоначелника. Предузећу све мере да се заштитим од ових лажова", рекла је Арсовска.

Њен ривал у другом кругу избора, Петре Шилегов, оптужио је Арсовску да "наставља да лаже јавност упркос јасним чињеницама".

"Уколико желите да добијете бугарско држављанство, треба да се изјасните као Бугарин. То је њена ствар. Оно што ме брине је зашто још увек није рекла истину о овим очигледним чињеницама", рекао је Шилегов.

Лош резултат у првом кругу локалних избора у Севрној Македонији изазвао је политичку кризу и најаву премијера Зорана Заева да би, у случају губитка власти у престоници, могао да поднесе оставку.

То, међутим, не значи да ће аутоматски бити расписани ванредни парламентарни избори, већ да ће на место Заева бити постављен други званичник владајуће партије.

За СДСМ забрињавајућа је чињеница да, према истраживањима јавног мнења, ВМРО-ДПМНЕ има предност, први пут у последње четири године.

Бугарско питање кључни је камен спотицања у процесу напредка Северне Македоније ка чланству у Европској унији, пошто Софија блокира почетак преговора, тражећи да се претходно реши неколико питања, попут националног идентитета Македонаца и македонских националних јунака, те да се редефинише бугарска улога у окупацији током Дргог светског рата.  

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво