Читај ми!

Хрватска, суд осудио просјака јер је тражио новац по кућама и говорио да је гладан

Суд у Грачацу осудио је због просјачења Kнињанина Рајка С. јер је 11. септембра 2011. године у Грачацу ишао од куће до куће и тражио новац од грађана говорећи да је гладан и да му новац треба за храну. Kaко се наводи у пресуди, оптуженом је одузета имовинска корист од 60 куна, што је око 1.000 динара, уз напомену да ће бити враћени оштећенима.

Оптужни предлог против њега поднела је тамошња полиција сматрајући да је тиме повредио чланове Закона о прекршајима против јавног реда и мира, а суд га је прогласио кривим у прекршајном поступку, преноси Јутарњи лист.

"Kрив је што је дана 11. септембра 2011. године у 16.30 у Грачацу ишао од куће до куће и тражио новац од грађана, говорећи да је гладан и да му новац треба за храну. На тај начин добио је од Љубице М. 10 куна, Марјана Т. 30 куна и 20 куна од Пере Б., дакле, одао се просјачењу", закључио је суд у Грачацу, преноси Јутарњи лист.

Добио је условну казну затвора од 15 дана, која се неће извршити ако окривљени у "наредних 12 месеци не почини један или више прекршаја за које му је изречена иста или тежа казна од казне изречене овом условном осудом".

Суд му је одузео имовинску корист коју је остварио овим прекршајем и по правоснажности пресуде, вратиће је оштећенима.

Суд је узео у обзир постојеће околности и тежину прекршаја, због чега је окривљеном за почињени прекршај изрекао казну затвора коју сматра примереном да би се остварила сврха кажњавања.

Од окривљеног је одузета имовинска корист коју је остварио прекршајем, образложио је суд, па га је ослободио плаћања трошкова поступка јер је лошег имовинског стања. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво