Читај ми!

Грчка купује од Француске три ратна брода

Грчка је са Француском потписала споразум о куповини три нова ратна брода за три милијарде евра, са отвореном опцијом за набавку још једног.

Француски председник Емануел Макрон и грчки премијер Киријакос Мицотакис у Паризу су потписали пакт о стратешкој одбрамбеној и безбедносној сарадњи.

"Допринеће европској безбедности, јачању европске стратешке аутономије и суверенитета, а тиме и међународном миру и безбедности", поручио је Макрон на конференцији за новинаре са Мицотакисом.

Грчки премијер је након церемоније потписивања рекао да споразум отвара пут "аутономној" европској одбрани и да учвршћује грчко-француско пријатељство, које "надилази оквире ЕУ и НАТО-а".

"Ово ће нас везати деценијама", рекао је Мицотакис.

У складу са споразумом, званична Атина такође има могућност куповине и четвртог ратног брода од Француске.

Макрон се осврнуо и на недавно склопљено савезништво између САД, Британије и Аустралије – због којег је пропао уговор вредан више милијарди између Канбере и Париза о набавци подморница.

"Европљани морају да престану да буду наивни. Ми смо под притиском сила, који је понекад врло јак, ми морамо да реагујемо и да покажемо да имамо снагу и капацитет да се одбранимо. Не ради ескалације већ ради одбране", рекао је Макрон.

Француски председник је такође стао на страну Атине својом изјавом да сматра да није "Грчка та која је у лето 2020. имала ратне претензије у источном Медитерану", алудирајући на акције Турске.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво