Читај ми!

Свечана академија у Бањалуци поводом Дана српског јединства

У Бањалуци је одржана Свечана академија уочи сутрашњег централног обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Београду. Главни тргови и централне улице широм Републике Српске у бојама су застава Српске и Србије.

Поносни смо јер смо дошли до дана који заједнички обиљежавамо, поносни јер су нас кроз историју увијек спречавали у томе, рекао је Милорад Додик истичући да су Срби увијек тежили слободи и јединству.

"Будућност која нас чека јесте да ће Република Српска осигурати свој субјективитет, зашто не рећи директно наравно, статус независности којој тежимо, али не морамо да узимамо пушке за то, то нећемо учинити, учинићемо све то на политичком плану, и то је једино реално и могуће у оквиру земље која не може да функционише, која се зове Босна и Херцеговина", поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, рекла је да Српска жели мир, стабилност и просперитет, како својим грађанима, тако и свима другима у регији.

"За нас у Републици Српској, јачање веза са Србијом као и унапређење сарадње која је данас интензивнија него икада у прошлости, остају приоритетни циљеви и задаци. Без обзира на бесмислене опструкције из Сарајева, наставићемо са реализацијом стратешких пројеката, попут изградње аеродрома у Требињу, хидроелектране Бук-Бијела, као и ауто-пута Бањалука–Београд, и сигурно никога нећемо питати ни у Сарајеву ни било гдје на свјету да ли ћемо достојно обиљежити мјесто најмасовнијег страдања нашег народа у историји градећи светилиште и меморијални центар у Доњој Градини", рекла је Цвијановићева.

Ово је порука о јединству и слози српског народа. Дан пробоја Солунског фронта један је од највећих успјеха српске војске у Великом рату и зато овај дан славимо као заједништво, рекла је изасланица српског предсједника Александра Вучића министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

"Сви Срби, ма где живели, овај дан треба да обележавају као дан свесрпског јединства и да поносно истакну своју српску тробојку. Данас славимо јединство, данас славимо слободу", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Палата Републике вечерас је сијала у бојама заставе Српске. Парламент Српске сутра ће на посебној сједници усвојити и Закон о заштити ћириличког писма.

Први пут о Дану српског јединства сутра ће се говорити на посебном часу у свим основним и средњим школама у Српској.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво