Читај ми!

Кривокапић: Неко је гумицом хтео да мења статус Цетињског манастира

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић саопштио је да је изненађен да се нечијим личним ставом и гумицом мења статус Цетињског манастира и поручио да држава, која треба да буде озбиљна и уређена, мора да исправи те грешке.

Атак на имовину Цетињског манастира, како је рекао црногорски премијер, почео је формирањем Црногорске православне цркве.

"Неко је намјенски или намерно урадио то и неки људи који су то урадили нису данас живи, па поступке не можемо да водимо против тих личности, али можемо да исправимо неправду", казао је Кривокапић новинарима у Тирани.

Истакао је да ниједна одлука не може бити противуставна, противзаконита и на штету било кога.

"Ви знате да у историји Црне Горе постоје такозване тапије, од Црнојевића па наовамо, које говоре о томе чије је власништво Цетињски манастир. Не знам да ли је одлука донесена, али она би била противзаконита, противуставна и на неки начин би била формална одлука која би требало још да нас дијели. Ниједна одлука не може бити противуставна, противзаконита и на штету било кога. Атак на имовину је кренуо већ формирањем те такозване Црногорске православне цркве, чији је једини циљ био не да успостави вјеру, него да врати имовину како би она била коришћена или од стране државе или те невладине организације", рекао је Кривокапић.

Додао је да су имовина или право својине најзначајнија одредница црногорског Устава.

"Овдје је неко намерно направио једну игру те је у једном временском периоду чак оно што је стајало ‘државна својина’ избрисао гумицом, а да не говорим о другим злоупотребама гдје је 2005. једном одлуком читаву имовину и државу и приватну и која је припадала манастиру приписао Пријестоници", навео је премијер. 

"Доста смо трпјели неправду, а да би правда побиједила мора да заживи владавина права, а то се не може десити ако су заробљене институције правосудног система", поручио је Кривокапић.

Влада Црне Горе донела је одлуку да Цетињски манастир буде у рукама државе. Такву одлуку Влада је донела дан уочи седнице Скупштине Пријестонице Цетиње, на којој је планирано да се расправља о иницијативи грађана за "враћање манастира у руке Црногорске православне цркве". Катастар послао Цетињу решење којим се забрањује отуђење Цетињског манастира.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво