Читај ми!

Бањалука спремна за прославу Дана српског јединства, власти позивају грађане да истакну тробојку

У част сутрашњег празника – Дана српског јединства, слободе и националне заставе – заставе се већ вијоре у градовима и општинама српских средина на Косову и Метохији. И у Републици Српској је почело обележавање празника.

У календар заједничких празника, Српска и Србија уписале су и 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Дан када се обиљежава годишњица пробоја Солунског фронта у Првом свјетском рату сада је и Дан српског јединства.

"То је наш заједнички датум са Србијом, датум који није власништво ни РС ни Србије већ свих Срба гдје год они живе. Дан националног јединства треба да одрази потребу окупљања око великих идеја и вриједности које баштинимо ми као народ од историје, језика и писма", поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Парламент Српске сутра ће на посебној сједници усвојити и Закон о заштити ћириличког писма. Текст закона готово је идентичан оном Скупштине Србије. У Парламенту, дан уочи заједничке прославе, изложба најљепших ћириличких рукописа.

"И на тај начин показујемо да смо један народ који има јединствену културу, језик писмо и обичаје", каже Недјељко Чубриловић, предсједник Скупштине Републике Српске.

Заставе испред Палате Републике само су наговјештај како ће сутра осванути Бањалука али и остали градови у Српској. Заставе Српске и Србије биће постављене дуж главних саобраћајница. Власти позивају грађане да учине исто.

Свечаној академији у Бањалуци, осим представника власти Републике Српске, присуствују и министри Владе Србије. 

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво