Читај ми!

Меркел: Берлински процес незаменљив

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је у Тирани, на скупу са лидерима земаља Западног Балкана, да је Берлински процес незаменљив. Навела је да Балкан "има много пријатеља у Европи" и нагласила да земље чланице ЕУ морају да кажу који су критеријуми за придруживање ЕУ, а када се стекну услови, Брисел треба да одржи реч.

Састанку у Тирани присуствовали су албански премијер Еди Рама, премијерка Србије Ана Брнабић, као и премијери Северне Македоније Зоран Заев, Црне Горе Здравко Кривокапић, председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, као и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Упитана да изабере између Берлинског процеса и иницијативе Отворени Балкан, у којој су Албанија, Србија и Северна Македонија, Ангела Меркел је рекла да је "Берлински процес незаменљив".

"Берлински процес је срж свега и у овом контексту се не може заменити. Унутар овог процеса ствари се могу убрзати. Земље Балкана су научиле да сарађују, а не само да живе једне с другима", рекла је немачка канцеларка.

Навела је да Балкан "има много пријатеља у Европи" и нагласила да земље чланице ЕУ морају да кажу који су критеријуми за придруживање ЕУ, а када се стекну услови, Брисел треба да одржи реч.

Стратешки интерес ЕУ за пријем држава Западног Балкана

Немачка канцеларка Ангела Меркел је позвала лидере западног Балкана да ојачају своју регионалну сарадњу на свом путу ка чланству у Европској унији.

Меркел је поздравила балканске иницијативе за сарадњу и поручила да оне иду у прилог унапређења Берлинског процеса.

"Са геостратешког становишта, Европска унија, или конкретно Немачка, имају сопствени интерес за учлањење земаља Западног Балкана у ЕУ", нагласила је Меркел у Тирани.

Државе западног Балкана налазе се у различитим фазама на путу ка чланству у ЕУ. Њихов напредак у интеграцији одложен је и због застоја у интересовању самог блока за проширењем.

"ЕУ мора да одржи своју реч и не мора увек изнова да измишља нове услове, ако се можда због домаћих разлога у неким земљама изгуби интерес да се процес приступања убрза. То изазива разочарење и то разочарање могу да разумем. Требало би да верујемо једни другима", рекла је Меркел.

Отворени Балкан "оруђе" региона 

Албански премијер Еди Рама је поновио да иницијатива Отворени Балкан није у супротности са Берлинским процесом и истакао да је она "оруђе региона" за имплементацију Берлинског процеса.

Критиковао је власти у Приштини због тога што не подржавају Отворени Балкан, рекавши да су подлегли теоријама завере.

Рама је рекао да канцеларка с правом каже да би шест земаља требало да потпишу споразум о заједничком регионалном тржишту.

"Препрека за брже кретање је у томе што Србија није прихватила слободно кретање људи јер је имала предрасуду да би, ако уведемо слободу кретања, слободно кретање између Косова и Албаније загарантовано. Данас је невероватно да Косово ово не користи за себе, већ од тога прави теорије завере", рекао је Рама.

Немачка канцеларка Ангела Меркел састала се у Тирани са лидерима Западног Балкана.

Кривокапић: Посвећени смо вредностима ЕУ и НАТО-а

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је у разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Тирани да је његова влада показала безрезервну посвећеност вредностима Европске уније и НАТО-а, што је доказала и приликом устоличења верског поглавара највеће хришћанске заједнице у земљи, када је "упркос интензивним опструкцијама председника државе" успела да обезбеди Уставом загарантована права грађанима Црне Горе.

Кривокапић је у разговору током самита Меркелове са лидерима земаља Западног Балкана нагласио да кључна водиља процеса придруживања Црне Горе Европској унији остаје владавина права, саопштено је из Владе Црне Горе.

Кривокапић је захвалио Меркеловој на свему што је Немачка учинила за Западни Балкан, нарочито кроз седмогодишњу иницијативу Берлински процес која је, како је навео, комплементарна са приступним преговорима и која је допринела и зближавању земаља региона.

Указао је на то да Берлински процес има незамењиву улогу у јачању регионалне сарадње и повезивању земаља региона са ЕУ на путу интеграција.

Меркелова је изразила задовољство што је имала прилику да се уживо сретне са Кривокапићем и пружила је пуну подршку Влади Црне Горе на европском путу, те поручила да јој жели много снаге и среће у том процесу, наводи се у саопштењу.

Тегелтија: Замор процеса проширења ЕУ никоме не доноси добро

Земљама Западног Балкана треба омогућити значајнију улогу и тешње односе са ЕУ, а замор процеса проширења, који је евидентан, никоме не доноси добро и успорава све процесе, поручио је председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Тегелтија је то изјавио након сусрета у Тирани с немачком канцеларком, наводећи да је пандемија коронавируса подсетила на значај сарадње, солидарности и ефикасније координације и да је Берлински процес регионалну сарадњу подигао на виши ниво и дао значајан допринос убрзавању решења неких питања.

"Проширење ЕУ на западни Балкан је двосмеран процес и потребан је нови импулс, како процесу проширења, тако и процесу приступања. Општи је утисак да ЕУ ствара илузију отворене политике проширења, истовремено држећи изгледе за приступање што удаљенијим. Промена овакве политике била би импулс за динамизацију реформи", рекао је Тегелтија, преносе Независне новине.

Курти: Успоставићемо реципроцитет према централној Србији, нема другог

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да ће Приштина да успостави реципроцитет према централној Србији јер, како тврди, "нема једнакости без реципроцитета".

"Написао сам писмо свим владама ЕУ са списком једанаест кршења које Србија чини са систематским и спорадичним баријерама. Чекам њихове одговоре и реципроцитет ће бити успостављен, јер нема другог, нема једнакости без реципроцитета", рекао је Курти након састанка са канцеларком Ангелом Меркел.

Приштински медији преносе да се у Куртијевој влади спремају да реципроцитет успешно спроведу.

"Спремамо се са министром индустрије и царине да га успешно спроведемо, ниједна влада до сада није примењивала реципроцитет. Када га спроведемо, не смемо да пропаднемо", рекао је Курти.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво