Читај ми!

У манастиру Јасеновац обележени Свети новомученици јасеновачки

Светом архијерејском литургијом у манастиру Јасеновац обележени су Свети новомученици јасеновачки.

Свету архијерејску литургију служила је Његова светост патријарх српски Порфирије уз саслужење више архијереја Српске православне цркве.

Након 80 година служена је литургија на месту великог злочина, а тамо где је велико страдање, тамо је и благодат велика, рекао је патријарх српски Порфирије.

"На оваквом месту изневјерен је Бог, осрамоћен људски род", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је навео да је ово место светитеља и да су овде пострадали невини људи.

"Сви они надилазе уске оквире народа којима су припадали, они постају универзални. Наш одговор треба да буде молитва, праштање, макар то понекад не могли да разумемо. Они који чине монструозне злочине, који чине зло, он се исписао из народа, не припада ником. Жртве јасеновачке су универзалне, злочинци не припадају ником" истакао је патријарх.

Богослужењу присуствовали српски члан Председништва Милорад Додик, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић, председник Српског националног већа у Хрватској Милорад Пуповац, представници Владе Србије, принц Филип са супругом, бројни гости и верници.

Српски члан Председништва Милорад Додик рекао је да увек треба тежити миру, али да се морају памтити и страдања где год се десила, поготово тамо где је почињен злочин над недужним људима, женама и децом.

Додик је истакао да се ту присећају огромног страдања, много недужних људи само зато што су припадали једној вери и нацији.

"Ми, Срби, када овде долазимо свесни смо колики је опсег овог страдања, колико је људи овде побијено, колико је мученички страдало Срба, Јевреја, Рома али и других, како се то некада звало, антифашиста, међу којима су и припадници хрватског народа", рекао је Додик у Јасеновцу.

Он је указао на важност да се данас, после искуства из Југославије која се распала у крвавом обрачуну, саграде добри односи.

Додик је истакао да је то оно чему треба тежити, да не треба злопамити оно шта је било, али да памћењем треба спречити да се то поново деси било ком народу.

Након богослужења, у комплексу манастира положен је камен темељац за гумно, које је копија оног испред Цетињског манастира, као спомен на литургијску и духовну везу са Црном Гором.

Код хумке у Спомен-подручју Јасеновац уприличен је обред ломљења славског колача и освештања жита у спомен новомученика јасеновачких.

Освештан је и споменик руско-српском пријатељству који је симболика страдања два народа у Другом светском рату и потврда њихове братске везе.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво