Јосиповић: Слање војске није опција

Због добрих односа са суседима долазећи председник Хрватске Иво Јосиповић спреман да одустане од тужбе против Србије. Слање Хрватске војске у суседну земљу није опција, рекао Јосиповић коментаришући изјаву претходника Стјепана Месића.

Проблем тужбе Хрватске против Србије за геноцид, боље је решити договором него се годинама повлачити по суду, изјавио је новоизабрани хрватски председник Иво Јосиповић.

Јосиповић је говорећи за "Медија сервис" о односима са суседима навео да слање Хрватске војске у суседну земљу није опција, одговарајући тако на изјаву актуалног председника Стјепана Месића о "слању војске" ако премијер Републике Српске Милорад Додик распише референдум о отцепљењу РС од БиХ.

Хрватски председник је додао да је Месић "понекад лежернији у изражавању јер је то његов стил". "Такве изјаве не желим коментарисати", рекао је Јосиповић.

Рекавши да су му битни добри односи са суседима, због којих је спреман и одустати од тужбе за геноцид против Србије, Јосиповић је додао да верује да ће то разумети и у крајевима Хрватске који су погођени ратом.

"Тужба није сама себи сврха, па ако постоји начин да се проблем реши на другачији начин, боље га је прихватити него се годинама или деценијама повлачити по судовима", изјавио је Јосиповић.

Односи у региону углавном добри

Хрватски председник је као добре оценио односе са већином земаља у суседству, указујући на проблеме на којима морају да раде и Хрватска и друге земље.

Док граничне проблеме које постоје са БиХ, Црном Гором и Србијом, Јосиповић сматра лако решивим, за њега су нешто проблематичнији проблеми са Словенијом, од арбитраже око границе до питања штедиша "Љубљанске банке" или нуклеарне електране "Кршко", као и питања ратних последица у односима са Србијом и ситуација Хрвата у БиХ.

Говорећи о Хрватима у БиХ, Јосиповић је навео да се то питање претерано мистификовало, додајући да Хрватска има уставну обавезу да брани интересе свог народа ван државе, али само док не задире у унутрашње послове БиХ.

"Хрватској је најбитније да сва три народа постигну споразум, без обзира значи ли то три, пет или седам ентитета", рекао је Јосиповић, додајући да ће споразум Хрватској бити прихватљив док год буде "јемчио једнакоправност хрватског народа у БиХ".

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво