Читај ми!

Кнежевић за РТС: Резолуција писана најмање у Црној Гори, Кривокапић не заслужује да буде премијер

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић рекао је за РТС да се резолуцијом о Сребреници, која је недавно изгласана у црногорском парламенту, ствара нова антисрпска атмосфера и да се плаши да је у питању "лансирна рампа" за обрачун са Србијом уочи избора следеће године. Додао је да Здравко Кривокапић, по свом профилу, по доживљају политике и по свему што је досад урадио, односно није урадио, више не заслужује да буде премијер Црне Горе.

Милан Кнежевић рекао је за РТС да су тензије велике и да је чињенично стање да су делови парламентарне већине са посланицима ДПС-а донели резолуцију којом се Србија, српски народ и Српска православна црква проглашавају за геноцидне, чиме се ствара нова антисрпска атмосфера.

"И то од оних који су од 30. августа доминантно на гласовима српског народа смијенили Демократску партију социјалиста, а касније кроз вид некакве квазиекспертске владе и политичке владе поставили премијера Кривокапића да реализује изборну вољу грађана од 30. августа и готово да нико не може вјеровати да се после девет мјесеци налазимо у једној ситуацији да нема разлике између спољнополитичких потеза Мила Ђукановића и Душка Марковића са спољнополитичким потезима Здравка Кривокапића који су усмерени против Србије и српског народа", навео је Кнежевић.

Како је истакао, плаши се да је та платформа "лансирна рампа за обрачун са државним руководством Србије у априлу 2022. године, када се очекују председнички избори и избори за градоначелника Београда" и да очекује талас доношења сличних резолуција у региону са намером да се укине Република Српска.

Кнежевић је рекао да се осећа посрамљено и постиђено, иако није гласао за резолуцију, јер је резолуција у црногорском парламенту донета у сарадњи са посланицима ДПС-а, који су, како је навео, препознатљиви по антисрпској политици протеклих петнаест година и који су донели спорни закон о слободи вероисповести.

"Зато је ово много теже и потресније за нас, јер од ДПС-а смо се и надали. Међутим, оно што је било потпуно неочекивано јесте и понашање Алексе Бечића, предсједника Скупштине, а да не говорим о премијеру Здравку Кривокапићу који је био носилац наше листе и који је погазио свако идеолошко, изборно и, чини ми се, људско увјерење око ког смо се окупили 30. августа", истакао је Кнежевић.

Подсетио је и на то да Кривокапић недавно није потписао темељни уговор са Српском православном црквом, како је оценио, "под притиском делова парламентарне већине, ДПС-а и западних агентура".

"Ако упоредите ту политику Здравка Кривокапића са политиком Душка Марковића и Мила Ђукановића из претходног периода готово да нема разлике, чак ми се чини да је премијер Кривокапић и радикалнији у неким потезима према Србији и српском народу", истакао је Кнежевић.

"Сада имамо и кризу у парламенту"

Нагласио је да доношење резолуције и смена министра Лепосавића није могла да се спречи и да су упозоравали Кривокапића да се тиме улази у дубоку институционалну кризу.

"У овом тренутку, осим кризе у влади, која је евидентна и очигледна већ мјесецима, сада имамо и кризу у парламенту, јер је Демократски фронт након тог изгласавања напустио Скупштину Црне Горе и потпуно је питање због чега је овако крхка парламентарна већина отпочела антисрпску политику и то на начин да се сукобљава са онима који су побиједили на изборима 30. августа", казао је Кнежевић.

Оценио је да су усвајању допринеле НАТО амбасаде и да му се чини да је резолуција најмање писана у Црној Гори.

"Али је неопходно било да се пошаље порука васколиком српском народу, не само у региону, него и у свијету да отпочиње једна кампања самопризнавања и било је неопходно да се они којих има 30 посто, а то су Срби у Црној Гори, представе такође геноцидним, а да ето, Црна Гора, израста на неке демократске стандарде и нивое да је спремна да признаје оно што се није признало ни у самој БиХ и око чега постоје и дан-данас различита тумачења", рекао је Милан Кнежевић.

"Кривокапић је ходајући демант" 

За премијера Кривокапића, који је после усвајања резолуције рекао да је она непотребна, Кнежевић је рекао да је ходајући демант и да је управо он сменио министра Лепосавића са партијама Дритана Абазовића и Алексе Бечића, као и посланицима ДПС-а, због ставова о Сребреници, где није признао да се догодио геноцид.

Говорећи о оптужбама Кривокапића да Демократски фронт преговара са ДПС-ом, Кнежевић је рекао да се пре неко вече видело ко сарађује са њима, пошто су управо они са ДПС-ом изгласали резолуцију о Сребреници.

"Да не говоримо о сусретима премијера Кривокапића и председника државе Мила Ђукановића који су од 4. децембра толико интензивирани, који се више и не скривају. Више је премијер Кривокапић имао сусрета са Милом Ђукановићем него са лидерима парламентарне већине или макар лидерима Демократског фронта који су га довели на ту позицију. Да не помињем и чињеницу да је премијер Кривокапић, док није постао премијер био високи владин функционер, кога је поставила влада Игора Лукшића 2009. године на име шефа акредитационог тијела и то је био пуних 11 година", навео је Кнежевић.

Додао је да је Кривокапић добио од Ђукановића и његове владе и стан од 130 квадрата и да је био човек којег нико није препознавао ни у опозиционој борби, ни током литија.

"Очигледно да је премијеру Кривокапићу најлакше да кроз деманти, гдје демантује самога себе, додатно угрози и ово мало крхке стабилности између дјелова парламентарне већине и извршне власти, али оно што је, чини ми се много евидентније јесте да он дефинитивно по свом профилу, по доживљају политике, по доживљају ријечи и по свему што је досад урадио, односно није урадио, не заслужује да више буде премијер", рекао је Милан Кнежевић.

"Шизофрена ситуација која је угрозила и туристичку сезону" 

Кнежевић је навео да они који су изгласали резолуцију покушавају да представе да се то не односи на српски народ.

"Нису у Сребреници били Ескими, нити су били Дагестанци и Чечени. Били су припадници српског народа и ми смо јасно саопштили да се ради о злочину, али сада да кренемо да вагамо жртве, да су скупље и теже муслиманске жртве од српских жртава, мислим да нам то није потребно", истакао је Кнежевић.

Како је навео, са друге стране, постоји памфлетистичка политика Здравка Кривокапића који позива грађане Србије и Републике Српске да дођу на море, а да су их пар дана пре тога прогласили за геноцидне стварајући основе да се укине Република Српска.

"Потпуно једна шизофрена ситуација која је додатно угрозила и нашу туристичку сезону, а да не говорим о томе да је наш премијер неких мјесец и по дана раније, у разговору са министром Лавровом када је затражио 300.000 вакцина, два сата након тога увео нове санкције Русији", рекао је Кнежевић.

Оценио је да су сви они који могу да помогну црногорску привреду кроз туристичку сезону у овом тренутку збуњени и да је тешко да могу да разумеју ситуацију да неко може да их позива на одмор, а истовремено их проглашава за геноцидан народ.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво