Читај ми!

Гидеон Грајф: Нико не треба да ми објашњава шта је геноцид, доказали смо да га у Сребреници није било

Прошлог петка, Влади Републике Српске у Бањалуци представљен је Извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992–1995. године. Председник комисије, израелски историчар Гидеон Грајф, о налазима извештаја говорио је за Радио-телевизију Републике Српске.

Међународна независна комисија за истраживање страдања свих народа на подручју Сребренице од 1992. до 1995. године радила је две године. У јавност су изашли са више 1.200 страница извештаја.

"Ја сам Јеврејин и знам шта геноцид значи. Припадам старом народу над којим је извршен геноцид, највећи геноцид у историји човечанства. Мени нико не треба да објашњава шта је геноцид. Наведени догађаји нису геноцид ни на који начин и ми смо то доказали. Дакле, не то није наше мишљење, ми смо то доказали", наглашава Гидеон Грајф, председник Међународне независне комисије за истраживање страдања у Сребреници.

Додаје да се није радило о геноциду и да се не може назвати геноцид, а ако неко користи тај термин, каже Грајф – треба га избрисати из историје.

"То је важно зато што су оптужбе о почињеном геноциду веома озбиљне, зато што одлука о чињењу геноцида представља тежак злочин, а у овом случају то дело не постоји. Наравно почињен је злочин, али тај злочин уопште се не може назвати геноцид и мислим да је то веома важно", истиче Грајф.

На извештају је, каже Гидеон Грајф, радило 10 стручњака из различитих области. Уверен је да су тачно приказали шта се дешавало у Сребреници.

"Други закључак се односи на број жртава. Тај број смо кориговали. Није било више од 3.714 жртава. У нашој комисији имали смо стручњаке за бројање и израчунавање броја жртава и установили су тај број. Тај број треба да буде записан у историји, ни мање ни више. Наравно, свака смрт је трагедија, ужасна, тога смо свесни, али број жртава је такође битан", указује Грајф.

Намера Комисије је била да извештај буде објективан, научно утемељен, аутентичан и поуздан, каже Грајф и истиче да су се бавили и српским жртвама.

"Непријатељства и напади на многа српска села почели су још 1992, можда и раније нападани су српски цивили. Уместо да се српска страна оптужује за агресију, треба оптужити другу страну. Дакле, нешто се десило у међувремену, агресор је постао жртва, а жртва агресор. Ми смо то исправили", истиче Грајф.

Чињенице, каже Грајф, треба да буду једини фактор када описујемо историјске догађаје.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво