Читај ми!

Формулације раздора НАТО самита - делови текста о БиХ поделили политичаре у региону

Хрватски председник Зоран Милановић каже да је задовољан што је у завршном документу Самита НАТО, у делу који говори о Босни и Херцеговини, поменут Дејтонски споразум, али је рекао и да је забринут због отпора неких држава да се то убаци у текст. Члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Kомшић оценио је да то што у завршни документ самита НАТО није ушла формулација "конститутивност народа у БиХ" говори о томе да је тај концепт "супротан НАТО и ЕУ стандардима".

"Мораћемо да испитамо шта тачно стоји иза тога и како је могуће да један, не баш мали број држава саботира, отворено опструише, онемогућава да се у пасус о БиХ уопште спомене Дејтонски споразум, као да је то нешто отровно", рекао је Милановић на данашњем самиту НАТО-а.

Kако је пренео портал Индекс, Милановић је додао да је у последњем тренутку успео то да убаци.

"Да то нисам направио имали бисмо декларацију коју као да је писао неки заговорник такозване грађанске БиХ, што звучи јако племенито, али је у ствари подвала", изјавио је председник Хрватске.

Напомиње да ће хрватска дипломатија морати, како се ово не би поновило, да "ископа" зашто постоји толика опструкција према Дејтону.

"Ово ме упућује не једини могући закључак да неки имају некакве креативне планове с БиХ. Е, ту ће се Хрватска питати, питаће се и босански Срби, нису били наши савезници у рату, били су непријатељи, Бошњаци су ипак били савезници у највећем делу времена, али оно што мене занима у БиХ, целовитој, неокрњеној, јединственој и то никада не доводим у питање, јесте судбина и темељна државна гласачка и грађанска права босанско-херцеговачких Хрвата, који су скоро сви хрватски држављани", додао је Милановић.

Kомшић: НАТО одбацио конститутивност, јер није по стандардима

Члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Kомшић оценио је да то што у завршни документ самита НАТО није ушла формулација "конститутивност народа у БиХ", као што је тражио хрватски председник Зоран Милановић, говори о томе да је тај концепт "супротан НАТО и ЕУ стандардима".

Kомшић наводи да се у декларацији не помиње конститутивност народа на чему су из Хрватске снажно инсистирали и да је то "још једна делегитимизација тог превазиђеног етничког концепта на међународној сцени", преноси портал Кликс.

"Стога, али и зато, поздрављам Декларацију која је усвојена на самиту НАТО и која је још једном потврдила суверенитет БиХ и подршку евроатланским реформским процесима", рекао је Kомшић.

Сматра да је подршка Дејтонском споразуму у Декларацији, на чему је Хрватска такође инсистирала, очекивана, константна и да није никаква новост.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво