Читај ми!

Гледали смо меч Ђоковић - Циципас међу Грцима

Грци су без много емоција испратили финале Ролан Гароса. За меч није владало велико интересовање, јер тенис није много популаран спорт у тој земљи, иако је Стефанос Циципас међу најбољим играчима у свету.

Патра, Пелопонез, недеља 13. јун.

За Грке уобичајен викенд. Не осећа се нарочито узбуђење, иако њихов земљак улази у историју као први Грк који игра једно гренд слем финале.

У главној пешачкој зони у центру града, улици Рига Фереу (Риге од Фере), која је пандан београдској Кнез Михајловој, кафићи и ресторани обично су препуни. Патра је познат универзитетски центар и улице и тргови најчешће врве од младог света, који је сада, чини се, након попуштања мера против короне, још више жељан излазака и дружења. Међутим, не баш и у време поподневне сијесте, која је за већину Грка светиња.

Утисак је да за финални меч турнира у Ролан Гаросу, на главној градској штрафти овде у Патри, уопште не влада велико интересовање. Иако ова вест јесте насловна на страницама грчких медија, тенис у Грчкој нема велику популарност и томе се не придаје нарочита пажња. Ипак, интересовање донекле расте, упоредо са успесима Стефаноса Циципаса, али и Марије Сакари, која је начинила такође огроман успех пласиравши се у полуфинале турнира у Паризу.

Тражили смо место где ћемо гледати меч у правој грчкој атмосфери, са што више људи. И нисмо могли ни да претпоставимо колико ће тај задатак бити тежак. 

У оближњем Рију, мноштво кафића уз плажу, али посетиоци, апсолутно незаинтересовани за спортски програм, испијају своје пиће и гледају у море. У хотелу Рио Плаза неколико српских туриста гледа меч са великог екрана крај рецепције.

У мањем кафеу даље од обале коначно наилазимо на групу грчких младића која је с пажњом пратила меч. Питали смо их за прогнозе. Углавном су били подељени, свесни да је Новак фаворит, али и оптимистични да би њихов земљак могао да направи чудо. У сваком случају, без великих емоција, већином су очекивали окршај у пет сетова, ко год да победи.

Како се меч захуктавао, а Циципас освојио први, па потом и други сет, узбуђење је расло и нада се будила. Гледаоци су пропратили узвиком сваки поен свог сународника.

Али, еуфорија је спласнула већ када је Новак освојио трећи сет, а четврти је био прави хладан туш. 

Одлучили смо да се вратимо до центра града и проверимо каква је тамо атмосфера. На Олгином тргу успели смо да пронађемо кафић где се гледа тениски окршај, али је и ту интересовање спласнуло када је Новак изједначио. Оно мало људи што је гледало меч полако се разилазило. 

За једним столом остала је групица од три девојке и једног младића која је бучно навијала до краја и једина испољавала емоције. У самој завршници још понеко би се у пролазу задржао поред екрана да одгледа меч поен.  Али, остали су разочарани.

За разлику од нас, којима као да су Новакови мечеви питање живота или смрти, Грци се нису много узбудили због Циципасовог пораза. Наставили су да седе, испијајући свој фрапе, загледани у море.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво