Читај ми!

Загрепчани страхују од напада врана, више девојака у болници

Последњих десетак дана лекари загребачке Клинике за трауматологију готово свакодневно збрињавају пацијенте које су напале вране. Иако напади врана у ово доба године нису реткост, овакве повреде лекари не памте. Град Загреб огласио се саопштењем.

Само у последња три дежурства доктор Стипе Ћорлука примио је четири пацијенткиње које су напале птице, а које су задобиле теже повреде, преноси Јутарњи лист.

"Искрено, овакво што нисам доживио откако радим. У посљедњих десет дана на хитни пријем дошла нам је дјевојчица која је због напада вране сломила краљежницу, једна дјевојка има сломљену руку, једна кољено, а једна је искренула глежањ", наводи Ћорлука.

Како су девојке рекле докторима, вране су се, ничим изазване, залетеле на њих. Две најтеже повређене биле су на бициклима, па су пале и задобиле преломе.

"Најтежа озљеда је код дјевојке која има сломљено кољено, већ је два пута оперирана и још увијек је хоспитализирана. У болници је још увијек и дјевојка која има сломљену краљежницу. Срећом, засад није било потребе за операцијом, а ако контролни РТГ буде добар ићи ће на кућну његу", додаје доктор Ћорлука.

Две женске особе имале су лакше повреде, а након санације повреде пуштене су кући. Једна девојка је рекла како је шетала и на њу се залетела врана коју је прво успела да отера рукама.

Ипак, како је рекла, птица је наставила напад и када се други пут залетела на њу, она је пала и повредила зглоб на руци.

"Има неколико занимљивих коинциденција. Ријеч је о женским особама, напади су се догађали предвечер и све имају дугу косу", навео је доктор Ћорлука.

Ива Шоштарић, орнитолог из удружења "Биом", каже како се догађа да вране нападају људе, али никада раније није чула за овакве повреде.

"Када врана нападне, а то обично ради јер се осјећа угроженом, најбоље је почети махати рукама и тако је преплашити. Нема потребе трчати, него се само бржим кораком удаљити. Наравно, на бициклу је то теже, али ако је могуће, треба се одмах зауставити, сићи и потјерати врану", истиче Шоштарићева и додаје како се људи препадну и повреде када падну.

Напади врана могу се очекивати још десетак дана, а тада би требали да престану. Наиме, у ово доба године вране имају птиће који још нису довољно снажни за летење, стога оне, када виде претњу, могу напасти.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво