Читај ми!

Курц под истрагом, да ли ће пасти влада у Бечу

Такозвана Афера Ибица, због које је пре тачно две године, у мају 2019. пала аустријска влада, сада прети да сруши и другу. Државно тужилаштво за борбу против корупције отворило је истрагу против канцелара Себастијана Курца због сумње да је лажно сведочио пред истражним парламентарним одбором.

У дугом интервјуу синоћ на национаној телевизији ОРФ, канцелар Курц је изјавио да се не осећа кривим и да нема намеру да подноси оставку.

Овако Курц описује своје четворосатно испитивање пред истражним парламентарним одбором прошле јесени:

"Све што сам говорио је истина. Али то није био пријатељски разговор, пошто је прекидан добацивањем опозиционих чланова, подметањима, нападима, оптужбама, упадицама и узвицима. Тиме је сасвим свесно произведена усијана атмосфера, да би се у наставку анализирала свака реч, сваки детаљ, да би се претресала свака семантичка јединица. На пример, да ли сам 'био информисан' о појединим догађајима, или сам 'био умешан' у њих, и да ли је 'бити информисан' активна или пасивна позиција", рекао је канцелар.

Суочен са питањем оставке, канцелар је изјавио да не размишља о томе, зато што зна "који је циљ читаве операције: Курц мора пасти! Поштујем законе ове земље, али одбијам наводни природни закон да у Аустрији канцелар сме да буде само социјалдемократа".

Поступак који је довео до тога да Парламентарни одбор поднесе пријаву Државном тужилаштву специјализованом за случајеве корупције, канцелар описује као политички, злонамеран и исконструисан.

"Свака моја реч је толико окретана и превртана док не почне да личи на лажну изјаву. Да то по атмосфери није изгледало као полицијско испитивање, можда бих нашао прецизније формулације. Одбијам да сам лагао, и то још свесно", навео је Курц.

Рекапитулација догађаја 

Како је аустријски канцелар постао нова потенцијална жртва Афере Ибица? Овде само рекапитуалција догађаја.

Након пада кабинета Курц–Штрахе у мају 2019, истражни поступак је текао на две линије. Једна се тицала Штрахеа и његових слободара, и она овде није битна.

Друга линија истраге, она која сад директно додирује канцелара, фокусирала се на питање да ли је читава тадашња влада била "за куповину", односно да ли су истакнуте функције у државном холдингу ÖBAG (држава као акционар у великим предузећима и концернима, као ОМВ, Пошта, Телеком, игре на срећу и сл.) дељене на незаконити начин, уз подмићивање, личну и партијску корист.

Парламентарни одбор пред којим је одговарао Курц оформљен је у јануару 2020, практично у исто време кад и његов други кабинет, сада са Странком зелених.

Пун назив тог тела је "Истражни одбор Ибица који се односи на могућу поткупљивост чланова тиркизно-плаве владе".

"Тиркиз" је боја Конзервативне партије Себастијана Курца, "плаво" је ознака Слободарске партије.

Шта интересује Тужилаштво 

Државно тужилаштво за борбу против корупције сада истражује неколико момената. Први је да ли је председавајући Управног одбора Државног холдинга (ÖBAG) Томас Шмид, који је на то место постављен недуго пре него што ће пасти кабинет Курц–Штрахе, био уплетен у незаконите радње. Конкретно му се ставља на терет афера са Казино-концерном за игре на срећу, у коме држава такође има акције.

Други моменат од интереса за Државно тужилаштво: да ли се Курц договарао са Шмидом о даљим кадровским одлукама у Управном одбору ÖBAG-а, као и у предузећима са државним суделовањем.

На та питања канцелар јавно и пред парламентарним одбором одговара тако што каже "Да, био сам поводом тога у контакту са Шмидом". Или "Да, разговарали смо о томе, али те управне одборе нисам ја бирао. Некад су моји предлози усвајани, некад не".

"Једно је питање предлога, друго је питање одлуке", каже канцелар у интервјуу ОРФ-у.

При томе постављање чланова у управни одбора државног холдинга, као и у предузећа где се држава појављује као акционар, спада у ингеренције политике. Друга аустријска република је позната по томе да се, по добру или злу, заснива на "страначким пропорцијама", што је еуфемизам за чињеницу да свака нова власт поставља своје људе у управне одборе.

За тужилаштво је у конкретном случају једино битно да ли се ишло преко политике у "поткупљивост"; за остало би се морали мењати закони.

Сам Курц, како је рекао, "рачуна да ће државно тужилаштво подићи оптужницу против њега, али да ће процес завршити ослобађајућом пресудом."

При томе је потребно нагласити да тужилаштво не истражује случај корупције, већ могуће лажно сведочење пред парламентом. За то је казна до три године затвора, као за, рецимо, тешке физичке повреде, или за оснивање криминалне организације.

Курц: Апсурдан процес 

Суочен неколико пута у емисији са питањем оставке у случају подизања оптужнице, канцелар је одговорио да "не жели да спекулише о пресуди у процесу који сматра апсурдним".

Тренутно се воде истражни поступци против неколико припадника канцеларовог "тиркизног" крила Конзервативне странке: против самог канцелара, његовог шефа кабинета, актуелног министра финансија, два бивша минстра финансија, бившег министра правосуђа и против шефа Државног холдинга Шмида.

"То ће се у резултатима испоставити као велика нула", коментарише канцелар.

На крају још неколико елемената битних за даљи ток истраге против канцелара.

Прво, мандат конкретног парламентарног одбора завршава се у јулу ове године. Канцелар је против продужења мандата "зато што том телу није до истине, већ до рушења владе свим средствима".

Друго, како ће се држати коалициони партнер, Странка зелених? Појавили су се коментари да "Зелени профитирају од повлачења "тиркизних" по блату, али истовремено и они (политолог Петар Филцмајер за ОРФ 12. маја) типа "какав је то профит ако ти падне влада у којој седиш".

Треће: Себастијан Курц контролише само једно крило Конзервативне странке ОВП. Он има утицајне непријатеље у самој странци, пре свега на регионалном нивоу, од чије освете (за "пуч" у коме је срушен његов претходник Шпинделегер) га штити само успех на изборима и останак на власти. Ако бар та страна не ћути, Курц одједном има превише политичких непријатеља да би опстао.

Шефица социјалдемократа, као највеће опозиционе странке, Памела Ренди-Вагнер, одбија сваки коментар о истрази против канцелара, у очекивању одлуке тужилаштва.

Зелени такође ћуте. Неос и слободари траже канцеларову тренутну неопозиву оставку.

Медијских коментара је мало, зато што је данас државни празник у Аустрији (Вазнесење Христово). Осим тога, афери недостаје хитност - она је тек почела да се развија.

Кад би се читава прича превела на једноставни речник, она би се сводила на следеће: да ли је Себастиjан Курц као канцелар био "бахат" у земљи познатој по бахатој страначкој култури.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво