Читај ми!

"Пjешке у борбу против криминала", полицајци Црне Горе остају без 130 возила

Управа полиције Црне Годе данас би требало да паркира и врати компанији “Османагић” део аутомобила, које су пре три године узели на финансијски лизинг, са уговорном обавезом да их користе до краја маја 2021. године

Вијестима је из полиције незванично саопштено да су их из те компаније обавестили да од данас - 7. маја па до краја месеца, у неколико наврата према уговорним обавезама, морају да врате укупно 130 аутомобила, које су 2018. године узели на финансијски лизинг као и да исплате све рате од 2,2 милиона колико је тада договорено за ту намену.

 

Како до краја оперативног лизинга званично није расписан нови тендер за набавку нових возила за потребе Управе полиције Црне Горе, та служба наћи ће се у великом проблему, што су и констатовали у информацији недавно достављеној Влади.

"Повратком возила даваоцу лизинга након исплате свих рата лизинг накнаде, у значајној мери отежаће се свакодневни рад Управе полиције, тј. полицијски службеници ће остати без возила и неће моћи да извршавају своје редовне задатке и послове, што може итекако успорити рад Управе полиције", наводи се у документу недавно разматраном на седници Владе.

Из Управе полиције нису јуче одговорили на питања 

Представници те институције, подсетили су извршну власт да је МУП у 2017. години покренуо поступак набавке 130 нових службених возила путем финансијског лизинга, са обавезом њиховог враћања након исплате свих рата лизинг накнаде, на основу којег је закључен Уговор о јавној набавци, а затим и анекс уговора...

"Имајући у виду да предметни уговори истичу у априлу месецу 2021. године, Управа полиције је у предлогу буџета обједињених набавки и допуни предлога буџета за 2020. годину, указала на потребу планирања одређених средстава у циљу објављивања поступка јавне набавке у 2020. години, како би се благовемено извршила предметна набавка", наводи се у информацији.

Пише да је Министарство финансија, у образложењу буџета Управе полиције за 2020. године, дало сагласност на спровођење предметне набавке као вишегодишњи пројекат Управе полиције, који спроводи Управа за имовину, за период реализације 2021-2024. године.

Објашњавају да је Управа полиције доставила допис Управи за имовину 31. јула 2020. године, у којем се наводе да је потребно покренути поступак набавке возила путем лизинга без права откупа, указујући на хитност.

С обзиром на то да Управа за имовину није покренула поступак за предметну набавку, Управа полиције се обратила дописом (15. 1. 2021) Управи за катастар и државну имовину, у којем је, између осталог, поново навела потребу Управе полиције за набавком возила.

Тврде да су им 19. јануара одговорили из Управе за имовину, констатујући да је у току процес спајања Управе за имовину и Управе за некретнине у Управу за катастар и државну имовину и "да тренутно немају овлашћења за спровођење предметне набавке".

"Такође, у наведеном допису обавештавају да буџет за 2021. годину није донет, па с тога не располажу подацима колико ће имати опредељених новчаних средстава", наводи се у Информацији о набавци возила за потребе Управе полиције.

Јесу ли реализовани закључци Владе?

Влада Црне Горе је 11. марта усвојила информацију о набавци возила за потребе Управе полиције.

"Задужује се Министарство финансија и социјалног старања да за потребе набавке нових возила за Управу полиције путем финансијског лизинга са обавезом повраћаја предмета лизинга даоваоцу лизинга након исплате свих рата лизинг накнаде обезбеди износ од 2.150.000 еура. Задужује се Управа за катастар и државну имовину да у сарадњи са Управом полиције у што краћем року спроведе поступак набавке возила за потребе Управе полиције путем финансијског лизинга са обавезом повраћаја предмета лизинга даоваоцу лизинга након исплате свих рата лизинг накнаде", наводи се у закључцима Владе.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво