Читај ми!

Кривокапић: Не своди се све на земаљски свет, ова влада неће хапсити свештенике

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је, коментаришући непоштовање мера приликом васкршњих литургија у верским објектима широм Црне Горе, да нико од великодостојника цркве није позвао вернике да дођу. Истиче да неће бити хапшења свештеника.

Председник црногорске владе Здравко Кривокапић каже да је обавеза црквеног великодостојника да буде са својом паством.

"Ви знате да се ближи још један датум који је посебно битан у Никшићу. У директном разговору са црквеним великодостојницима на сазнању сам да нико неће од свештвенства позивати на литије, али је ли и прошле године неко позивао? Зар није обавеза црквеног великодостојника да буде са својом паством. Одлучили смо да ако треба заједно са полицијом и војском будемо на пунктовима и да те мере доведемо на ниво који је прописан", рекао је Кривокапић.

Истакао је да греши свако ко мисли да ће актуелна црногорска влада хапсити свештенике.

"Свештеници су криви таман колико ја или било који грађанин који тада иде у цркву. Посао као и сваки други, само што је у односу на све друге један од најстарих послова који се дешавају у нашим животима. Мислим да је обавеза свих нас да поштујемо мере лично за храм и васкршњи празник. Не умем да кажем, мислим да се то не може дефинисати земаљском причом, да је у домету метафизике", истакао је Кривокапић.

Упитан ко је задужен за поштовање стогих епидемиолошких мера, Кривокапић је одговорио да се не може све сводити на земаљски свет.

"Ви све сводите на причу да постоји само земаљски свијет. То није тачно, то што су нас тако учили посљедњих 50 или 70 година то је једна прича. Ако не постоји духовни свиет онда вам је најбоље да се не понашамо овако како се понашамо и направимо општи хаос. Молим вас, прочитајте, само Библију узмите, слике које видите тамо су животне слике које можете применити у сваком тренутку живота. А с друге стране видите да нека друга сила све то води. Како је ви називате то је ваша ствар. Ако сматрамо да је само материјално основ нашег живота, ако је то тако онда овај живот прође у једну кончину која ће се десити врло брзо мени и свима нама. А шта се дешава послие тога ако нисмо управо у вери опредељени за оно што је основ васкрсења", рекао је Кривокапић.

Наглашава да зна најмање 20 случајева због којих је уверен да Свети Василије и данас прави чуда. 

"Зашто неко иде код Светог Василија Острошког ако му није потребно. Има ли некога да није добио код свеца оно што је тражио, ако је то тражио срцем и вером. Ако тражимо материјалним приступом онда сигурно то нема чудодејство. Ја најмање знам 20 случајева у којима сам уверен да Свети Василије и дан данас чуда твори и ви кажете ајде да уведемо полицију, забранимо све то и тако даље... Ово није исто", објаснио је Кривокапић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво