Читај ми!

Броје се гласови у Албанији, полицајац избоден на бирачком месту

Према првим излазним анкетама, на изборима у Албанији води Социјалистичка партија актуелног премијера Едија Раме са 46,9 одсто освојених гласова, док Демократска партија Љуљзима Баше има 43,5 одсто гласова. У току је пребројавање гласачких листића. До 19 часова одзив је био око 50 одсто.

Нису се поновиле сцене из предизборне кампање када је у Каваји рањено неколико, а у Елбасану убијена једна и рањено пет особа, присталица и симпатизера две најјаче и међусобно супротстављене странке у Албанији - Социјалистичке и Демократске партије.

Лидери тих станака Еди Рама и Љуљзим Баша, неубедљиво су негирали да су убијени и рањени чланови њихових странака, желећи пре свега да смире страсти међу бирачима.

У томе су, чини се, успели. У смиреној атмосфери, са ситнијим инцидентима, попут сликања, заплене већ заокружених гласачких листића и сукоба међу члановима бирачких одбора, око 3,6 милиона бирача могло је слободно на биралишта.

Поруке лидера два највећа политичка блока су да победи демократија. Еди Рама био је премијер у два последња два мандата, а Љуљзим Баше исто толико чека да победи.

"Данас је дан да не ширимо негативан утисак ни према коме који својим гласом изражава другачије мишљење. Ми смо једна велика породица у истој домовини и нико не треба да заборави да је демократија спорт у којем свако треба да изађе на терен и да гађа гласом. И на крају најбољи ће да победи", поручио је Еди Рама.

"Данас је историјски дан, дан када сви ми имамо снагу у својим рукама. Чим имамо снагу у својим рукама, за нашу децу за нашу породицу, за домовину и за нас. Ово је ваш дан и дан ваше демократије. Данас је дан Албаније, Бог да благослови Албанију", истакао је Љуљзим Баша.

На изборима у Албанији први пут учествује и једна албанска странка са Косова - покрет Самоопредељење. Вођа покрета и косовски премијер Аљбин Курти гласао је у својству грађанина Албаније.

"Честитам и желим што више бољих дана за Албанију и свакога као и за мене који има пасош Републике Албаније", рекао је Курти.

Куртијево уплитање у политички живот Албаније је пробно. Има три кандидата за посланике. То уплитање у унутрашње прилике Албанаца са Косова не наилази на добродошлицу у Албанији.

"Не могу да разумем о чему се овде ради. С једне стране, сви се на Косову жале на мешање Србије или њеног председника Александра Вучића, али с друге стране видимо да косовски премијер чак гласа у Албанији. Није прихватљиво. Бар не за мене", прокоментарисала је известилац ЕП за Косово Виола фон Крамон на Твитеру.

То ће бити још један изазов за оног ко у Албанији данас победи. Поред борбе против ширења пандемије, незапослености, економског опоравка мораће да кроти и Куртијеве политичке амбиције. На овим или следећим изборима, свеједно је. Курти жели више од Косова. 

Право гласа имало је 3,6 милиона грађана иако Албанија има 2,8 милиона становника, Могли су да гласају и Албанци који живе у другим земљама.

Oви избори су са потрошених 20 милиона евра далеко најскупљи избори у историји вишестраначја у Албанији.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво