Читај ми!

Срби у Северној Македонији на јесен добијају културни центар

Српска заједница у Севереној Македонији на јесен би требало да добије Српски културни центар у Скопљу. То је резултат договора председника Србије Александра Вучића и премијера Северне Македоније Зорана Заева. Идеју је иницирао директор Управе за језике мањинских заједница у Скопљу Милутин Станчић.

Милутин Станчић је за Радио Београд потврдио да је, заједно са председником скопске опшине Центар Сашом Богдановићем, иницирао овакав свеобухватан пројекат, који је наишао на подршку председника Вучића, Министарствa просвете, Заводa за заштиту споменика културе и скупштинског Одбора за дијаспору.

"Идеја је настала као потреба да Срби у Севереној Македонији, којих је према последњем попису из 2002. скоро 40.000, добију културни центар, ојачају и институционално брину о баштини, чувају језик и писмо, што су све предуслови чувања идентитета у дугом периоду асимилације", навео је Станчић.

Додаје да је 15-огодишњи рад и искуство српске НВО "Спона", која штампа часописе на српском језику, организује трибине, научне скупове, позоришне представе и концерте широм Северне Македоније показао потребу за центром иза кога би стала и држава Србија.

"Упркос непобитним чињеницама и доказима о постојању огромног драгоценог културно-историјско наслеђа Срба на овим просторима, али и сурово звучи и истовремено великог незнања. И у матици, а тек у српском делу народа у Северној Македонији под снажним ударима између осталог и асимилације која траје, тешко је и прецизно појаснити шта и како људи осећају и подразумевају под основама свог идентитета. Да ли је то што је у савременим околностима и медијски најприсутније – Ноле, фудбал, Звезда, Партизан, бљесак турбо фолка, можда образовни српски трагови наслеђа, национална кухиња или потиснутo и често потпуно заборављено историјско наслеђе , објашњава Станчић.

Каже да би српска кућа, дом, матица свакако била утемељена као врста санација и спречавања даљег еродирања и асимилације Срба. "То не могу да ураде политичке партије, међудржавни уговори и кампањски пројекти као рецимо попут оних за попис и томе слично", сматра он.

"Људима треба нешто константно, устаљено присутно, осмишљено са српским културним националним обележјем и пријемчивом садржином да их подсећа и храбри одржава у разјашњењу и потпори спознаје да смо били ту вековима и да треба да нас буде и убудуће", каже Станчић.

Истовремено Србија и град Београд припремају услове да Северна Македонија добије сличан центар у Београду, закључио је Станчић.

Македонски премијер Зоран Заев раније је најавио повратак српског језика као изборног предмета у школама у Северној Македонији, као и изградњу Српског културног центра у Скопљу и Македонског културног центра у Београду.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво