Читај ми!

Станивуковић: Београд и Бањалука повезани нераскидивим везама

Бањалука је највећи српски град изван Србије, али је и град свих грађана без обзира на веру, традицију, културу и идентитет, поручио је градоначелник Драшко Станивуковић на свечаности поводом обележавања Дана града, на којој су председнику Србије Александру Вучићу уручени кључ града и Повеља почасног грађанина.

Драшко Станивуковић је подсетио да је у првој половини прошлог века Бањалука називана "предстражом Београда", али да није реч о војном термину већ о "неспорној историјској чињеници".

"То је међусобна зависност два града, Београда и Бањалуке, повезана нераскидивим братским везама", рекао је Станивуковић.

Захвалио је председнику Вучићу и делегацији Србије у којој су били и премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић и министар полиције Александар Вулин, што су присуствовали свечаности поводом обележавања Дана Бањалуке.

Председник Србије Александар Вучић проглашен је почасним грађанином Бањалуке, а кључ тог града и Повеља почасног грађанина уручени су му на Свечаној академији поводом обележавања Дана Бањалуке.

На свечаности у Банском двору, испред којег су се окупили грађани Бањалуке, кључ и Повељу Вучићу је уручио председник Скупштине града Младен Илић.

"Бањалука је на данашњи дан пре 76 година ослобођена од фашизма" 

Станивуковић је подсетио да је на данашњи дан пре 76 година Бањалука ослобођена од фашизма у Другом светском рату, али да ту, како каже, није стала прича о слободи нашег народа. Истакао је да је важно да се са поносом и поштовањем обележава тај датум, али и да се о слободи прича сваки дан.

Навео је да је за ослобођење Бањалуке, која је тада имала око 30.000 становника, више од 3.000 људи дало животе и да се никада не смеју заборавити хероји захваљујући којима данас Бањалучани живе у слободном, поносном и пркосном граду.

Kако је рекао, тог је дана из Бањалуке истерано највеће зло у историји човечанства, али, каже, не треба заборавити да је тај град и на Аранђеловдан 1918. године српска војска ослободила од окупатора.

"Бањалука је ослобођена, али није увек била слободна, прошла је многе окупације, борбе, несреће непогоде из којих је излазила поноснија, снажнија, одважнија и пркоснија", рекао је Станивуковић.

Додао је да је његов циљ да Бањалука живи и промишља тако да више никада никоме не падне на памет да у тај град улази да би га покоравао, освајао тенковима, понижавао.

"Желим да будемо слободни, да изградимо град слободомислећих људи са једнаким шансама", рекао је Станивуковић и додао да је Бањалука уписана у историју и као град који води најмлађи градоначелник.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво