Читај ми!

Ухапшен Слободан Кашћелан, наводни вођа кавачког клана

Црногорска полиција ухапсила је Слободан Кашћелана, наводног вођу кавачког клана, због сумње да је организовао криминалну групу која је починила и планирала више тешких кривичних дела, за које је запрећена казна и до 40 година затвора

Информацију о хапшењу дао је Вијестима извор укључен у истрагу, наводећи да су ухапшене још најмање четири особе. Према тим информацијама, Кашћелан и тројица наводних припадника те групе ухапшени су у Котору, а један у Пљевљима.

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић рекао је да је хапшење наводног вође кавачког криминалног клана највећи успех црногорске полиције у посљедњих десет година.

"Не бих желио да улазим у детаље, јер акција није завршена. Претреса ће бити данас на више локација", казао је Абазовић.

Кашћелан је у полицијској евиденцији означен као један од вођа кавачког клана. Осим њега, шефом тог клана полиција означава Радоја Звицера, који у Црној Гори никада није хапшен у већим полицијским акцијама.

Из Управе полиције синоћ нису званично саопштили детаље о хапшењима. Тај Которанин са слободе се бранио од оптужби да је извршио кривично дело - зеленашење.

Таква одлука донета је крајем 2019. године, након што је суд прихватио јемство у износу нешто више од 500.000 еура у против вредности некретнина. Кашћелан је оптужен за зеленаштво извршено на организован начин. Првобитно, Специјално државно тужилаштво на терет му је стављало тежа кривична дела.

У истом предмету суди се и Игору М. Божовићу, његовом сину Владимиру Божовићу, Давору М. Прелевићу, Милошу Д. Радоњићу, Синиши С. Влаховићу, Александру М. Ђуришићу, Стефану С. Брновићу, Ђерђу Н. Цамају, Игору М. Ђуришићу, Александри М. Богдановић, браћи Николи Н. Андрићу и Игору Н. Андрићу, Трипу З. Мошкову и Горану С. Љубатовићу.

У оптужници се између осталог наводи да су Кашћелан и Игор Божовић, организовали криминалну групу, а затим врбовали остале чланове. Криминална група имала је за циљ вршење кривичних дела изнуда - зеленаштво, недозвољено држање оружја, продаја дроге, омогућавање уживања опојне дроге, давање мита, тешко ђело против опште сигурности, прање новца. Кашћелан је крајем јуна 2016. године рањен у Новом Саду.

Специјално државно тужилаштво и службеници Сектора за борбу против организованог криминала недавно су, како је саопштено, спречили убиство Кашћелана.

Према тим наводима, требало је да буде ликвидиран 22. јануара док је блиндираним аутомобилом долазио на суђење у Виши суд у Подгорици, преносе Вијести.

Кашћелан је тог дана требало да буде нападнут на једном од семафора у Подгорици док се налазио у аутомобилу - план криминалне групе био је да активирају импровизовану експлозивну направу, коју би поставили тако што би мотоциклом пришли његовом возилу и магнетом је прикачили...

Специјални тужилац Саша Чађеновић саопштио је на конференцији за новинаре да је реализација криминалног плана "прекинута у тренуцима извршења кривичног ђела", не појашњавајући детаље гђе и како је осујећен план организације. Он није помињао име мете.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво