Рекордна заплена кокаина у Хрватској – пола тоне сакривено у контејнеру банана из Јужне Америке

У хрватској Луци Плоче заплењена је рекордна количина кокаина. Реч је о око 500 килограма кокаина који је допремљен у контејнеру банана из Јужне Америке. "Јутарњи лист" наводи да је кокаин заплењен још прошле недеље, али полиција с том информацијом није досад излазила у јавност.

Кокаин су открили цариници приликом редовне контроле контејнера. Јутарњи лист сазнаје да није било хапшења овим поводом пошто нико није преузео кокаин.

"Управо чињеница да нема ухићених је најинтригантнија што би могло указивати да је нетко коме је дрога била намијењена одустао од примопредаје, да је можда био упозорен или имао некакву информацију да је пошиљка под надзором или неки засад још непознат разлог", наводи Јутарњи лист.

За сутра у 14 сати у Полицијској управи дубровачко-неретванској сазвана је конференција за медије на којој ће бити објављени детаљи ове, треће, акције у којој је разбијен ланац кријумчара кокаина који из земаља Јужне Америке бродовима долази у Луку Плоче, пише лист.

Јутарњи наводи да је могуће да су, осим дубровачке полиције и Сектора за дроге МУП-а РХ, у ову акцију биле укључене и неке светски познате агенције за сузбијање трговине наркотицима, попут америчке ДЕА која, иначе, има и своју регионалну канцеларију у амбасади САД у Загребу и која покрива Хрватску и целу регију.

Последњих месеци Лука Плоче је, пише Јутарњи, због слабих контрола постала улаз нарко-дилерима за увоз кокаина.

"Од краја сијечња када је започела интензивна ускочко-полицијска акција разбијања удружене злочиначке организације нарко-дилера кокаина па до данас долазимо до биланце од преко 700 килограма кокаина колико се нашло у "кокаинским пошиљакама" на југу Хрватске. Ухићено је укупно осам особа, пет их се веже за удружену злочиначку организацију у Метковићу, а троје за случај запљене кокаина у једном приватном подузећу у Опузену камо је кокаин доспио у контејнеру банана", наводи Јутарњи.

Увоз банана постао је, указују, "мека" за илегални транспорт кокаина према долини Неретве.

"Будући да у Луку Плоче годишње дође око 1.200 контејнера банана, физички је тешко, готово немогуће, преконтролирати сваки контејнер. Узимајући у обзир карактеристике робе, њезино поријекло и одредиште, царина процјењује ризик и према томе издваја дио контејнера за контролу. Роба која долази из, примјерице, земаља Јужне Америке може чешће бити подложна контроли него роба која долази из земаља ЕУ", указује лист.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво