Читај ми!

Одложен попис становништва у Северној Македонији

Лидери власти и опозиције у Северној Македонији, Зоран Заев и Христијан Мицкоски, договорили су се да се попис становништва, први од 2002. године, уместо у априлу одржи почетком септембра.

Попис становништва у Северној Македонији, први од 2002. године, биће одржан у септембру, рекао је лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ после састанка са премијером Зораном Заевом.

Првобитно је најављено да се попис одржи у априлу, али је ВМРО-ДПМНЕ најавио бојкот, па је после сложених преговора одлучено да овај поступак буде одложен за неколико месеци.

Попис становништва у Северној Македонији већ је годинама камен спотицања на релацији власти, опозиције и албанских странака, пре свега јер од исхода у великој мери зависи и начин примене Охридског споразума, којим је та држава 2001. године измакнута са ивице грађанског рата.

Македонски статистичари тврде да у тој држави живи нешто више од два милиона људи, али низ независних експерата сматра да је тај број знатно мањи, те да не прелази 1,6 милиона.

Према последњем попису, одржаном пре 19 година, Албанци чине четвртину од око два милиона становника Северне Македоније, на основу чега је решено питање двојезичности у приличном броју тамошњих општина.

Упркос тврдњама појединих политичара да би промене односа међу етничким групама могле донете унутрашњополитичке проблеме, премијер Заев сматра да се закони проистекли из Охридског споразума не могу мењати ретроактивно, односно тврди да је попис суштински чисто статистички процес.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво