Читај ми!

Ђукановић: Србија води политику пуштања "духа мржње" из боце према Црној Гори

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да Србија "невероватно упорно ради у корист своје штете" и додао да је сада пуштен дух мржње из боце према Црној Гори и свему што је црногорско, због чега су односи између две државе на најнижем могућем нивоу, преноси РТЦГ.

Црногорски председник Мило Ђукановић рекао је да је као политички актер током тридесет година сведочио да је Србија, одбијајући многе предлоге, радила у корист своје штете али и по друге.

"Немам никакве сумње да и ова политика данас према Црној Гори јесте политика пуштања духа из боце, духа мржње према Црној Гори", рекао је Ђукановић, одговарајући на питања новинара из региона на петом Подгоричком новинарском форуму, преноси РТЦГ.

Према његовим речима, оно што се из званичног Београда радило деведесетих година 20. века према Хрватској, Босни и Херцеговини данас се ради према Црној Гори.

"Говорио сам то мојим саговорницима у Београду када је то кренуло, поводом (црногорског) Закона о слободи вероисповести. Говорио сам да се сећам деведесетих, да су тада били неки људи, чини ми се, озбиљнијег политичког калибра од данашњег. Они су тада пустили тај дух мржње из боце и више га нису могли контролисати. Данас се иста грешка понавља, сеје се мржња према Црној Гори и према свему што је црногорско. То ће непоправљиво погоршати односе између наше две државе", казао је Ђукановић.

"Никшић се осваја да би се освојила Црна Гора"

Додао је да се то сада види и "кроз бесомучну кампању која се из Србије води за локалне изборе у другом по величини граду у Црној Гори, Никшићу".

"Дакле, поново присуствујемо једној експанзионистичкој политици Србије према својим суседима, у овом случају према Црној Гори. И због тога су наши односи на најнижој могућој разини", рекао је Ђукановић.

Друга линија утицаја, тврди он, је Српска православна црква, а ту политику је персонификовао митрополит Амфилохије. "Српска православна црква се данас углавном у Црној Гори ослања на у међувремену конституисану владу и покушава да из те Владе црпи све оно што су њени интереси", додао је Ђукановић.

"Попис треба ослободити традиционалних питања"

Говорећи о предстојећем попису становништва у Црној Гори, Ђукановић је рекао да је мишљење претходне власти било да анкетни листић треба да се ослободи традиционалних питања, којих се ЕУ у већини држава ослободила, јер је попис важан пре свега за економске правце развоја сваке државе.

Према његовим речима, национално пребројавање је важно за оне политике које нису европске, већ су националистичке и шовинистичке.

Додао је да тај "националистички, шовинистички дух" живи у уверењу да су изгубили деведесетих, јер им нису биле наклоњене међународне околности, па данас покушавају да ураде оно што нису успели да ураде тада.

Он је рекао да Црна Гора има снаге да одбрани свој грађански и секуларни карактер, због културе и традиције грађанских и антифашистичких вредности које баштини. 

Очекује брзи повратак САД на Западни Балкан

Ђукановић је навео да је реално очекивати брзи повратак Сједињених Америчких Држава у евроатлантску заједницу, а исто тако и на Западни Балкан, јер су представници нове америчке администрације одлични познаваоци прилика на Западном Балкану.

"Из нашег искуства сведочим, кроз хибридни рат који је и из Русије вођен против Црне Горе и 2016. и 2020. године, да је код наших западних партнера то прилично олако третирано као црногорски проблем. Далеко је ово од само црногорског проблема. Оно што је примењено према Црној Гори 30. августа 2020. године чека сваку европску државу у њеном изборном процесу. Мислим да ће тада постати свесни да је ово пар екселанс питање европске безбедности", оценио је Ђукановић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво