Читај ми!

Због паркинга срушили споменик жртвама усташког режима у Хрватској

У Носковачкој Дубрави, у Хрватској, сеоске власти су наложиле рушење споменика жртвама усташког режима да би направиле паркинг за туристичке аутобусе.

Споменик је срушен почетком ове седмице, а посвећен је погинулим борцима војвођанских бригада и жртвама усташког терора у том месту.

План је да споменик буде премештан 10-20 метара даље од места где се налазио.

Заменик жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић каже да је споменик саграђен педесетих година прошлог века у центру села, испред тамошње основне школе.

У саставу споменика је и спомен-костурница у коју су сакупљени земни остаци погинулих бораца војвођанских бригада с више локација у околини, где су се током Другог светског рата водиле борбе с Немцима, рекао је Павковић за хрватски портал Новости.

Уклањање је иницирала Јавна установа за управљање заштићеним деловима природе и еколошком мрежом Вировитичко-подравске жупаније испред чије се управне зграда и налази.

Уклањање је образложено потребом да се на том месту изгради паркинг за аутобусе, с обзиром на то да се на тој локацији налазе хостел и прихватилиште, као и да је до епидемије коронавируса тамо долазило доста посетилаца, међу којима и групе у аутобусима.

Павковић каже да су били у дилеми јер се, сматра, паркинг могао саградити на месту где би требало да буде премештен споменик, што је, према његовим речима, добра локација за аутобусе.

"Тиме би се уштедели трошкови демонтаже и премештања споменика. С радовима на уклањању споменика на површини су се појавиле и кости војвођанских бораца. Због наласка је позвана полиција која је направила увиђај и затворила градилиште, док се питање костију на реши", рекао је он. 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво