Читај ми!

Скопље, три доживотне робије за убиства у случају "монструм"

Брутално петоструко убиство на језеру Смилково у предмету названом "монструм", у априлу 2012. године, коначно је добило свој епилог. Основни кривични суд у Скопљу је изрекао три доживотне казне, једну од 15, једну од девет година затвора и једну ослобађајућу пресуду због недостатка доказа.

Изрицање пресуде обезбеђивале су јаке полицијске снаге у судници и око суда, а присутни су били рођаци и породице жртава и осуђених.

На доживотни затвор су осуђени Алил Демири, Африм Исмаиловић и Агим Исмаиловић за почињено кривично дело тероризма, затим Хаки Азири, који је осуђен на девет година затвора за помагања и подржавања злочина, као и Фејзи Азири, коме је добио 15 година затвора за кривична дела помагање и подржавање кривичног дела.

Сами Лјута је ослобођен оптужнице.

Брутално петоструко убиство се догодило 12. априла 2012. године, уочи Ускрса, а жртве су четворица момака македонске националности од 18 до 21 године, а осуђени су Албанци, пренели су скопски медији.

Реч је о Филипу Славковском, Александру Некевском, Цветанчу Ацковском и Кири Трпковском, као и 45-годишњем рибару Борче Стевковском.

Пресуду је донело петочлано претресно веће.

Демири и Исмаиловић у бекству

Прва двојица оптужених, Алил Демири и Африм Исмаиловић су у бекству и налазе се на косовској територији и до данас нису изручени.

Уочи изрицања пресуде, у завршној речи, тужилац Фатиме Фетаи затражила је доживотни затвор за прва три оптужена за тероризам, Хаки и Фејзи Азири за помагање и подржавање максималних затворских казни од девет до десет, односно 15 година, док је за Сами Лјута тражена ослобађајућа пресуда због недостатка доказа.

Одбрана је, с друге стране, тражила ослобађајућу пресуду јер, према њиховој теорији тог случаја, осуђени наводно нису прави починиоци.

То је, иначе друга пресуда Основног кривичног суда у Скопљу за "Монструм", након што су на првом сви оптужени добили доживотне казне затвора, али је Врховни суд предмет вратио на поновно суђење у новембру 2017.

На поновљеном суђењу сведоци су били и премијер Зоран Заев, лидер албанске ДУИ Али Ахмети, бивша министарка полиције Гордана Јанкулоска и тајне службе Сасо Мијалков.

Тужилаштво, у чије име су пред судом били Фатиме Фетаи и Гаврил Бубевски, на поновљеном суђењу су остали при ставу да је петоструко убиство на језеру Смилково тероризам.

Тужитељка Фетаи је, између осталог, у завршној речи истакла да је чињеница која произлази из овог злочина да су жртве Македонци и то што се убиство догодило неколико дана пред Ускрс, што је, како је казала, појачало мржњу Албанаца према Македонцима.

"Вероватно мотиве могу изнети Алил Демири и Африм Исмаиловић (који су у бекству на Косову) када се буду суочили са овим судом", рекла је тужитељка.

Адвокат осуђених Насер Рауфи је рекао да, према мишљењу одбране, надлежни нису ухапсили праве починиоце и да су осуђени који седе на клупама невини.

Иначе, рођаци осуђених су раније организовали протесте захтевајући њихово ослобађање, посебно након што је тужилаштво остало при ставу да је петоструко убиство - тероризам.

Тужилац Фатиме Фетаи затражила је и да суд осуђенима одреди притвор до правоснажности пресуде.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво